Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Jongerius in Utrecht

Woonhuis

Kanaalweg 64
3527KX Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1938, circa


Beschrijving van Villa Jongerius

Omschrijving Villa Jongerius. Geheel in witgepleisterd beton opgetrokken VILLA op vierkante plattegrond, van twee bouwlagen en overstekend plat dak. Balkon rondom met overkapping gevormd door overstekend dak, aan noord en zuidzijde gedragen door slanke ijzeren kolommen, doorlopend tot op de beganegrond. Stalen ramen op beganegrond in afgeronde hoeken gezet, op de verdieping enkelvoudige rechthoekige vensters. Westgevel met iets hogere, uitgebouwde risaliet, waarin op de beganegrond de hoofdingang met Art Deco omlijsting, met daarboven een fors uitstekende luifel. Verder resteren nog grotendeels de vloeren en lambrisering van de vertrekken. In de hal een groots uitgevoerd trappenhuis met glas-in-loodramen uit het begin van deze eeuw met ondermeer iconografie rondom de familie en fabriek Jongerius. Waardering Fabrieksvilla van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als karakteristiek voorbeeld van Nieuwe Zakelijkheid met Art-Deco-elementen, voorts vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van het karakterisctieke fabriekscomplex Jongerius. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523425
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Jongerius
Villa Jongerius (geheel gerenoveerd sinds 2012)
Villa Jongerius (geheel gerenoveerd sinds 2012)
Locatie Utrecht, Kanaalweg 64
Oorspr. functie villa
Bouw gereed ca. 1938 (villa)
Verbouwing 2010 e.v.
Bouwstijl Nieuwe Zakelijkheid
art deco
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 523425, 514173, 514174
Overig
Verdiepingen 1
Eigenaar Gemeente Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Villa Jongerius, destijds ook wel Bastiaans Hof geheten, is een villa met tuin in de Nederlandse stad Utrecht. Het bijbehorende achtergelegen kantoorgebouw wordt wel aangeduid als Jongeriuskantoor.

Geschiedenis

Het woonhuis is rond 1938 gebouwd voor de Utrechtse zakenman Jan Jongerius[1] op een terrein waar reeds zijn fabriek Carrosserie- en constructiewerkplaatsen Jan Jongerius N.V. stond met een kantoorgebouw.

Villa Jongerius is door Jongerius zelf ontworpen in een eigenzinnige mix van Nieuwe Zakelijkheid en art deco-elementen.[2] De villa in gewapend beton is voorzien van een kelder met daarboven nog twee bouwlagen. Het heeft aan weerszijden een ruim balkon en daarboven een dak met overstek. Het is symmetrisch opgezet met een binnenoppervlak van circa 15 bij 15 meter. Binnenin werd het voorzien van een centraal trappenhuis met glas-in-lood onder een daklicht uit het atelier van de Utrechtse glazenier Willem Mengelberg. Andere binnenruimtes waren onder meer een salon, huiskapel en slaapkamers voor de 10 kinderen. De symmetrie is buiten voortgezet waarbij een omringende tuin met vijver werd aangebracht. Daarin bevond zich onder andere langs de centrale as achter het huis een pergola naar het kantoorgebouw. In het kantoorgebouw is de symmetrie voortgezet.

Nadat de firma van Jongerius in 1955 failliet ging, is het Jongeriuscomplex tot het eind van de 20e eeuw gebruikt door het Ministerie van Defensie. Rond 2000 was de villa mede door ernstige bouwfouten tijdens de ontwerp-/bouwfase een bouwval. Het huis werd vervolgens gekraakt en het kreeg de naam Autonome Republiek Kanaalweg Het Staatsgeheim/Villa Staatsgeheim. Dankzij de krakers is het voor sloop behoed.[3]. Hierna werden de villa en het kantoor nog enige tijd gebruikt als filmlocatie voor televisieseries als Hartslag.

De villa werd begin 21e eeuw een rijksmonument evenals de villatuin en het kantoorgebouw.

In 2008 deed de Villa Jongerius mee aan het AVRO-programma de Restauratie, een strijd om een miljoen euro, te gebruiken voor de restauratie van cultuurhistorisch belangrijke gebouwen. De Villa won niet, maar de Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex wist elders voldoende subsidie te verwerven voor een restauratie. In 2010 startte deze grootschalige restauratie, die december 2012 werd afgerond. De villa is vanaf die tijd in gebruik als evenementenlocatie.

De inmiddels gerestaureerde villa wordt sinds 2013 verhuurd voor vergaderingen, trainingen, workshops, bijeenkomsten, ontvangsten, recepties, evenementen en diners met een capaciteit van 5 tot 150 personen.

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Villa Jongerius in Utrecht

Jongerius

Kanaalweg 64
Utrecht
Omschrijving Villatuin onderdeel van het fabriekscomplex Jongerius. De tuin ligt rondom de villa en is vrijwel direct na de bouw van het h..

Jongerius

Kanaalweg 64
Utrecht
Omschrijving FABRIEKSKANTOOR horende bij het fabriekscomplex Jongerius, gebouwd in 1936. Het kantoor is achter de villa gesitueerd. Het re..

Merwedekanaal

Kanaalweg 80
Utrecht
Omschrijving Vier DIENSTWONINGEN onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, uit ca 1900, uitgevoerd als twee ge..

Sterrehof

Sterrenhof 10
Utrecht
Omschrijving WOONBLOK B met vijf woningen, aan de westelijke zijde van het Sterrehof gelegen, loodrecht op het Sterrenbos gesitueerd. Het ..

Sterrehof

Sterrenhof 2
Utrecht
Omschrijving WOONBLOK C met vijf woningen, aan de oostelijke zijde van het Sterrehof gelegen. Het bouwblok heeft twee bouwlagen en een zad..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Jongerius in Utrecht

Foto's (1)