Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Katerstede Het Slief behorend bij Huize Zorgvliet: ensemble van boerderij met schuur in Olst

Boerderij

Boxbergerweg 10
8121PT Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Katerstede Het Slief behorend bij Huize Zorgvliet: ensemble van boerderij met schuur

Omschrijving onderdeel 5: ENSEMBLE van BOERDERIJ met SCHUUR. Ten noordoosten van het hoofdgebouw ligt een fraai 19de-eeuws ensemble van een boerderij met schuur. De voorzijde (west) van de dwarshuisboerderij wordt gevormd door een wit gepleisterd woonhuis, voorzien van empirevensters (deels met luiken), onder een schilddak van gesmoorde Hollandse pannen. Achter het voorhuis (oost) een rietgedekte, uit rode baksteen opgetrokken bedrijfsruimte, waarvan de gevels voorzien zijn van staldeuren en -vensters en waarvan de symmetrische eindgevel bovendien een centrale dubbele inrijdeur heeft, geflankeerd door ronde vensters met kruisvormige roedenverdeling. Op enkele passen ten zuiden van de boerderij een rood bakstenen schuur op rechthoekige grondslag onder een afgewolfd zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. In de westelijke eindgevel centraal een rond venster met kruisvormige roedenverdeling, links daarvan een toegangsdeur; in de oostelijke eindgevel een dubbele inrijdeur geflankeerd door stalramen; in de zijgevels staldeuren en -vensters. Waardering Het ENSEMBLE van BOERDERIJ en SCHUUR is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde, decoratieve vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523424
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Katerstede Het Slief behorend bij Huize Zorgvliet: ensemble van boerderij met schuur in Olst

Huize Zorgvliet: historische tuin- en parkaanleg

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het langgerekte perceel van de buitenplaats strekt zich uit tussen de Boxberger..

Huize Zorgvliet: hoofdgebouw

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Zorgvliet). Huis Zorgvliet stamt in zijn huidige gedaante uit de jaren '70 of '80 van de 19de eeuw...

Huize Zorgvliet: sokkel met zonnewijzer

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 3: SOKKEL met ZONNEWIJZER. Het middelpunt van de ronde oprit voor het huis wordt gemarkeerd door een rond grasperk ..

Huize Zorgvliet: brug

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG. Ter hoogte van het hoofdgebouw worden de beide oevers van de vijver met elkaar verbonden middels een small..

Het Overvelde, brug

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Ten westen van het hoofdgebouw voert de toegangslaan ..

Kaart & Routeplanner