Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Zorgvliet: sokkel met zonnewijzer in Olst

Tuin Park Landgoed

Boxbergerweg 2
8121PT Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: eerst helft 18e eeuw (sokkel)


Beschrijving van Huize Zorgvliet: sokkel met zonnewijzer

Omschrijving onderdeel 3: SOKKEL met ZONNEWIJZER. Het middelpunt van de ronde oprit voor het huis wordt gemarkeerd door een rond grasperk met in het midden een sokkel met zonnewijzer. De natuurstenen sokkel is voorzien van een karakteristieke gesneden Lodewijk XIV-detaillering en dateert mogelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw. De zonnewijzer is van latere datum. Waardering De SOKKEL met ZONNEWIJZER is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kenmerkende vormgeving; - vanwege de kenmerkende locatie centraal op het voorplein/de oprit; - als karakteristiek en decoratief onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523422
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Zorgvliet: sokkel met zonnewijzer in Olst

Huize Zorgvliet: hoofdgebouw

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Zorgvliet). Huis Zorgvliet stamt in zijn huidige gedaante uit de jaren '70 of '80 van de 19de eeuw...

Huize Zorgvliet: brug

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG. Ter hoogte van het hoofdgebouw worden de beide oevers van de vijver met elkaar verbonden middels een small..

Huize Zorgvliet: historische tuin- en parkaanleg

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het langgerekte perceel van de buitenplaats strekt zich uit tussen de Boxberger..

Huize "Groenendaal"

Boxbergerweg 72
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Inleiding Huize "Groenendaal" werd in 1909 in opdracht van Jonkheer van Coevorden naar ontwerp van Th.Rueter als WOONHUIS gebouwd. Het in C..

Landhuis Het Overvelde

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Overvelde). Het wit gepleisterde, blokvormige hoofdgebouw ligt centraal in de aanleg en bestaat uit..

Kaart & Routeplanner