Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Zutphen

Graf Begraafplaats

Warnsveldseweg 105
7204BC Zutphen
Gelderland

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Baarhuisje

Redengevende omschrijving onderdeel 3 BAARHUISJE (XIXA) als onderdeel van de begraafplaats voorzien van neo-classicisatische invloeden, gesitueerd aan de rechterzijde van het rechter slingerpad halverwege het centrale eiland. Baarhuisje met rechthoekige plattegrond afgesloten door een plat dak. Alle gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in kruisverband afgesloten door een kroongestel. De kopse voorgevel is georiënteerd op het slingerpad, de achtergevel grenst aan het water. Centraal in de voorgevel bevindt zich een deuropening met geprofileerde natuurstenen omlijsting met uiterst links en rechts een bakstenen pilaster. In de deuropening bevindt zich een dubbele houten schuifdeur met handgrepen in empire stijl. De beide deuren zijn voorzien van drie cassetten. Centraal in de achtergevel bevindt zich een hoog geplaatst tweeruits valraam. De langsgevels zijn van oorsprong blind. In de linker zijgevel bevindt zich een niet oorspronkelijke deur. Het interieur is voorzien van een balkenplafond en gecementeerde vloer. BAARHUISJE gelegen op het algemene deel van de begraafplaats van algemeen belang: - Als voorbeeld van een neo-classicistisch baarhuisje waarschijnlijk daterend uit het laatste kwart van de 19e eeuw - Vanwege zorgvuldig materiaalgebruik, detaillering en constructie - Vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen, in het bijzonder het algemene deel van de begraafplaats - Vanwege de typologie als onderdeel van de grafcultuur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523403
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Baarhuis
Baarhuisje op de Algemene begraafplaats Zutphen.JPG
Locatie Warnsveldseweg 105, Zutphen
Coördinaten 52° 8′ NB, 6° 12′ OL
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 523403
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het baarhuis op de algemene begraafplaats in de Nederlandse stad Zutphen is een rijksmonument.[1]

Beschrijving

Het 19e-eeuws baarhuis heeft een rechthoekige plattegrond en een plat dak en toont neoclassicistische invloeden. De bakstenen gevels zijn opgetrokken in kruisverband en hebben een trasraam en rollaag. In de voorgevel bevindt zich een dubbele houten schuifdeur met geprofileerde omlijsting met uiterst links en rechts een pilaster. In de achtergevel bevindt zich een tweeruits valraam. De zijgevels zijn van oorsprong blind, in de linkergevel is later een deur aangebracht.

Het gebouwtje werd in 2006 in het Monumentenregister opgenomen, onder meer als voorbeeld van een neoclassicistisch baarhuisje, waarschijnlijk daterend uit het laatste kwart van de 19e eeuw en vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen, in het bijzonder het algemene deel van de begraafplaats.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Zutphen

graf begraafplaats

Warnsveldseweg 107
Zutphen
Redengevende omschrijving onderdeel 4 POORTGEBOUW met HEKWERK (1902) naar ontwerp van de architect Ludewig uit Arnhem in overgangsarchitec..

Poortgebouw van de algemene begraafplaats, met rondom het grachtenstelsel

Warnsveldseweg 105
Zutphen
Redengevende omschrijving onderdeel 2 HOUTEN POORTGEBOUW (1829) op stenen plint als oorspronkelijke hoofdentree van de begraafplaats gelege..

Algemene Begraafplaats

Warnsveldseweg 105
Zutphen
Redengevende omschrijving onderdeel 1 AANLEG van de Algemene en Katholieke Begraafplaats uit 1829 in Engelse landschapsstijl naar ontwerp v..

'De hof', huis van alleen begane grond met hoog schilddak

Rijksstraatweg 1
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
"De Hof", huis van alleen begane grond met hoog schilddak. Ramen en deuromlijsting XIX A, twee dakkapellen met frontons.

Deftig herenhuis

Rijksstraatweg 2
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Deftig herenhuis, gedateerd 1835. Schilddak met hoekschoorstenen, erker aan de voorgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)