Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats in Zutphen

Graf Begraafplaats

Warnsveldseweg 105
7204BC Zutphen
Gelderland

Bouwjaar: 1833-1879


Beschrijving van Algemene Begraafplaats

Redengevende omschrijving onderdeel 1 AANLEG van de Algemene en Katholieke Begraafplaats uit 1829 in Engelse landschapsstijl naar ontwerp van (landschaps) architect J.D. Zocher jr. (1791-1870) in dezelfde stijl uitgebreid in 1931. Het ontwerp kenmerkt zich door slingerende waterlopen rondom twee eilanden daterend uit 1829 en een derde eiland uit 1931. Rondom de eilanden bevindt zich een wandelpad. De uitkomende grond bij het graven van de waterlopen werd gebruikt voor ophoging van het terrein, waarmee een glooiende belijning werd verkregen. Het rooms katholieke deel werd door water gescheiden van het algemene deel en was tot 1902 alleen via het houten poortgebouw en een dam bereikbaar. Van oorsprong zijn op het midden en rechter eiland van de begraafplaats bomen geplant die treurnis en dramatiek uitdrukken zoals de treures, de treurwilg en de treurberk. Als onderbegroeiing is mogelijk gebruik gemaakt van heesters als (sneeuwbes = werd pas in 1817 in Engeland geintroduceerd, het lijkt me stug dat die nauwelijks 12 jaar later al gebruikt werd door Zocher) sering, gouden regen en Gelderse roos. Het linker eiland van 1931 was meer zakelijk ingericht met rechte paden waarlangs begraven werd. De beplanting is meer groenblijvend. De oorspronkelijke beplanting op alle drie de eilanden is voor een groot deel verdwenen dan wel sterk gewijzigd. AANLEG uit 1829 in landschapsstijl naar ontwerp van J.D. Zocher in dezelfde stijl uitgebreid in 1931 van algemeen belang: - Vanwege de slingerende waterlopen - Vanwege de eilanden met glooiende hellingen - Vanwege het slingerende padenverloop op het midden en rechter eiland - Vanwege de rondwandeling - Vanwege het romantische parkkarakter op het midden en rechter eiland en het meer zakelijke karakter op het linker eiland - Vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de overige (beschermde) onderdelen van de begraafplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523397
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats in Zutphen

Poortgebouw van de algemene begraafplaats, met rondom het grachtenstelsel

Warnsveldseweg 105
Zutphen
Redengevende omschrijving onderdeel 2 HOUTEN POORTGEBOUW (1829) op stenen plint als oorspronkelijke hoofdentree van de begraafplaats gelege..

Baarhuisje

Warnsveldseweg 105
Zutphen
Redengevende omschrijving onderdeel 3 BAARHUISJE (XIXA) als onderdeel van de begraafplaats voorzien van neo-classicisatische invloeden, ges..

graf begraafplaats

Warnsveldseweg 107
Zutphen
Redengevende omschrijving onderdeel 4 POORTGEBOUW met HEKWERK (1902) naar ontwerp van de architect Ludewig uit Arnhem in overgangsarchitec..

Watertoren

Watertoren 1
Zutphen
Inleiding WATERTOREN, gebouwd in 1927 naar een ontwerp van Hendrik Sangster (18 - 19 ), uitgevoerd door de Hollandsche Beton Maatschappij..

'De hof', huis van alleen begane grond met hoog schilddak

Rijksstraatweg 1
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
"De Hof", huis van alleen begane grond met hoog schilddak. Ramen en deuromlijsting XIX A, twee dakkapellen met frontons.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)