Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Amerikaanse windmotor in Brakel

Molen

kruising V. Heemstraweg
5300AA Brakel (gemeente Zaltbommel)
Gelderland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Amerikaanse windmotor

Inleiding Deze zogenaamde Amerikaanse WINDMOTOR is gelegen aan de noordzijde van de Schouwendijk, nabij de kruising met de Nieuwendijk en de Van Heemstraweg. In het begin van deze eeuw was de windmotor enorm in opkomst en vormden vooral de grote molens een bedreiging voor de honderden traditionele molens. In die tijd werden ze dan ook spoedig `schrikmolens'genoemd. De eerste windmotoren kwamen uit Amerika, maar al spoedig bleken zij niet bestand tegen het ruwere weer dat hier blijkbaar heerst. In Europa ging men daarom spoedig over tot het produceren van eigen, meer solide windmotoren. De naam `Amerikaan' of Amerikaanse windmotor is blijven bestaan, hoewel 99 procent van de hier aanwezige windmotoren helemaal niet uit Amerika kwam. Omschrijving De windmotor, een metalen molen voor het op peil houden van de waterstand in het Munnikenland, bestaat uit een metalen vakwerk mast, beëindigd met een rad met vier vanen en twee windrichters, één horizontaal en één verticaal. Waardering - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een functionele en typologische ontwikkeling. Tevens vanwege een constructiewijze, die vernieuwend is voor de tijd van ontstaan. - Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid landschappelijk gebied en waarin het een beeldbepalende rol speelt. Tevens van bijzondere betekenis voor het aanzien van het buitengebied van de gemeente en van de Bommelerwaard als geheel: de molen refereert naar de waterstaatkundige toestand en het op peil houden daarvan. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en verschijningsvorm, welke verbonden zijn met een technische ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523395
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Amerikaanse windmotor in Brakel

Boerderij met hoog, rieten wolfdak en rode strekken boven de vensters

Maasdijk 104
Poederoijen (Gemeente Zaltbommel)
Boerderij uit de eerste helft der 19e eeuw met hoog, rieten wolfdak en rode strekken boven de vensters. De hoeve vormt met de nabij gelegen ..

Monument scheiding van Maas en Waal

BY Van Heemstraweg
Poederoijensehoek (Gemeente Zaltbommel)
Inleiding MONUMENT, gelegen aan de noordzijde van de Van Heemstraweg, op de grens met de gemeente Woudrichem. Het monument is in 1904 opger..

Amerikaanse windmotor

bij Nieuwendijk
Brakel (Gemeente Zaltbommel)
Inleiding Deze zogenaamde Amerikaanse WINDMOTOR is gelegen aan de de zuidzijde van de Blinde Steeg, nabij de Nieuwendijk. In het begin van..

Batterij van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Naast Maasdijk 88
Poederoijensehoek (Gemeente Zaltbommel)
Inleiding Voormalige BATTERIJ als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De batterij onder Poederoijen werd gebouwd in 1879-1886 aan..

Wilhelminasluis

Wilhelminasluis 3
Andel (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. SLUIS in 1897 in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwd naar model van een vanaf 1808 in zwang zijnd type waaiersluis. Rond 190..

Kaart & Routeplanner

Route naar Amerikaanse windmotor in Brakel

Foto's (1)