Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige weegbrug met bijbehorend weeghuisje in Zaltbommel

Gebouw

Steenweg 2
5301HL Zaltbommel
Gelderland

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Voormalige weegbrug met bijbehorend weeghuisje

Inleiding Voormalige WEEGBRUG met bijbehorend WEEGHUISJE, vermoedelijk gebouwd in 1929. De brug met weeghuisje zijn gelegen aan de noordwestzijde van de Steenweg, nabij het hotel Tivoli. De brug heeft dienst gedaan voor het wegen van de suikerbietenoogst, die werd aangevoerd met paard en wagen. Ook maakte de rijkspolitie gebruik van de brug voor controles. De brug is thans buiten gebruik, maar wordt nog steeds zorgvuldig onderhouden en regelmatig geijkt. Omschrijving Het in halfsteens verband gemetselde, bakstenen gebouwtje is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een licht overkragend plat dak. De VOORGEVEL heeft boven een hoge gemetselde borstwering een breed kozijn, dat doorloopt om de hoek. Het kozijn bevat in het midden een 4-ruits venster en links en rechts twee 2-ruits draairamen. De LINKER ZIJGEVEL bevat een 2-ruits draairaam. De ACHTERGEVEL is blind. De RECHTER ZIJGEVEL bevat een 2-ruits draairaam en een opgeklampte deur. Het INTERIEUR is nog volledig intact, inclusief de onderdelen om te wegen. Voor het gebouwtje ligt de weegbrug, bestaande uit een grote betonnen plaat met stalen randen. In oorsprong had de brug een houten dek. Waardering Voormalige weegbrug uit ca 1929. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de verschijningsvorm en voormalige functie, welke verbonden zijn met een historische- en economische ontwikkeling. De weegbrug, waarvan er meerdere in de Bommelerwaard voorkomen, is nauw verbonden met de agrarische functie van de Bommelerwaard en de produkten die daarin werden gekweekt. Tevens van waarde als voorbeeld van een technische ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523390
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige weegbrug met bijbehorend weeghuisje in Zaltbommel

Hoekpand met verdieping en schilddak

Gamerschestraat 81
Zaltbommel
Hoekpand met verdieping en schilddak, derde kwart 19e eeuw. Gepleisterde gevels met kroonlijst; vensters met geprofileerde omlijstingen en s..

Pand met verdieping en hoog schilddak. Gepleisterde lijstgevel met in de verdiepingsvensters zesruitsschuiframen

Gamerschestraat 77
Zaltbommel
Pand met verdieping en hoog schilddak. Gepleisterde lijstgevel, midden 19e eeuw met in de verdiepingsvensters zesruitsschuiframen.

Pand met verdieping en zadeldak. Gepleisterde voorgevel, eerste helft 19e eeuw, met rechte kroonlijst, vensters met negenruitsramen, vroeg 19e-eeuwse ..

Gamerschestraat 64
Zaltbommel
PAND met verdieping en zadeldak. Gepleisterde voorgevel, eerste helft 19e eeuw, met rechte kroonlijst, vensters met negenruitsramen, vroeg 1..

Dwarshuis van begane-grond met zadeldak. De eenvoudige lijstgevel uit het eerste kwart der 19e eeuw heeft een deur met geprofileerd kalf en te weerszi ..

Gamerschestraat 62
Zaltbommel
Dwarshuis van begane-grond met zadeldak, 16e eeuw. De eenvoudige lijstgevel uit het eerste kwart der 19e eeuw heeft een deur met geprofileer..

Pand met verdieping en zadeldak

Gamerschestraat 60
Zaltbommel
Pand met verdieping en zadeldak. Gepleisterde lijstgevel, eerste helft 19e eeuw, Met zes- en vierruitsschuiframen in de vensters. Goede 19e ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige weegbrug met bijbehorend weeghuisje in Zaltbommel