Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis, gebouwd voor familie C.J. de Jongh-van der Pant, wijnkooper in Zaltbommel

Woonhuis

Koningstraat 34
5301EB Zaltbommel
Gelderland

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Koetshuis, gebouwd voor familie C.J. de Jongh-van der Pant, wijnkooper

Inleiding Voormalig KOETSHUIS en TUINMUUR, behorende bij het pand Koningstraat 34 te Zaltbommel. Aan de straat grenzende tuinmuren met al dan niet een koetshuis zijn karakteristiek voor de binnenstad van Zaltbommel. Koetshuis en muur dateren vermoedelijk uit de bouwtijd van het huis, ca 1872. Het koetshuis wordt thans gebruikt als garage/berging. Omschrijving Het bakstenen gebouw is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pan gedekt zadeldak. De gevels zijn gepleisterd en voorzien van een blokverband. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevat op de begane grond in het midden een dubbele, licht getoogde deur, voorzien van glaspanelen achter roosters. De zolder heeft een halfrond afgesloten luik. De gevel heeft hoekpilasters, die als uitgemetselde band worden voortgezet langs de dakrand. Het dak steekt ver over en heeft een geprofileerde windveer met een onderrand met gezaagde versieringen. De ACHTERGEVEL heeft een dichtgezette doorgang. De symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL bevat in het midden een toegang met 3-ruits bovenlicht en links en rechts een 6-ruits venster. De gevel wordt afgesloten met een geprofileerde gootlijst. De TUINMUUR is gepleisterd en heeft een afdekking met een rollaag waarop cement met glasscherven. Waardering Voormalig koetshuis met tuinmuur uit ca 1872 in neoclassicistische stijl. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een stadskoetshuis in neoclassicistische stijl en voor Zaltbommel karakteristiek aan de straat grenzende tuinmuur. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een koetshuis met tuinmuur, behorend bij een grote stadswoning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523389
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis, gebouwd voor familie C.J. de Jongh-van der Pant, wijnkooper in Zaltbommel

Gepleisterd huisje onder zadeldak

Korte Strikstraat 3
Zaltbommel
Gepleisterd huisje onder zadeldak, 17e eeuw. Deur met bovenlicht eerste kwart 19e eeuw.

Gepleisterd huisje

Korte Strikstraat 3
Zaltbommel
Gepleisterd huisje achter Vismarkt 2/Korte Strikstraat 1. 17e of 18e eeuw. Vensters met 19e eeuwse schuiframen.

Gepleisterd achterhuis van vismarkt 2

Korte Strikstraat 1
Zaltbommel
Gepleisterd achterhuis van Vismarkt 2. Vensters met 15- en 12-ruitsschuiframen; muurankers. Het achterste deel is onderkelderd.

Pand met verdieping en schilddak op de hoek van de korte strikstraat

Ruiterstraat 29
Zaltbommel
Pand met verdieping en schilddak op de hoek van de Korte Strikstraat. Gepleisterde gevel onder 19e eeuwse kroonlijst. Gesneden deur uit begi..

Pand met verdieping en gewijzigd schilddak

Ruiterstraat 23
Zaltbommel
Pand met verdieping en gewijzigd schilddak. De zes assen brede bakstenen gevel dateert uit het derde kwart van de 19e eeuw, heeft twee gebos..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)