Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monument scheiding van Maas en Waal in Poederoijensehoek

Overig

BY Van Heemstraweg
5300AA Poederoijensehoek (gemeente Zaltbommel)
Gelderland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Monument scheiding van Maas en Waal

Inleiding MONUMENT, gelegen aan de noordzijde van de Van Heemstraweg, op de grens met de gemeente Woudrichem. Het monument is in 1904 opgericht ter gelegenheid van de scheiding van Maas en Waal in 1883. Beschrijving: Het monument bestaat uit een basement van twee liggende platen graniet, waarop een plaat graniet verticaal is geplaatst. Deze laatste plaat is aan de achterzijde ruw behakt. Aan de voorzijde is hij grotendeels vlak en voorzien van een opschrift en van de twee rivieren, stilistisch weergegeven in de vormentaal van de art nouveau. Het opschrift en de twee rivieren zijn in hoogreliëf. Het opschrift luidt: "18.augustus 1904 is deze steen onthuld door hare majesteit koningin Wilhelmina in tegenwoordigheid van zijne koninklijke hoogheid den prins der nederlanden, hertog van mecklenburg, ter gedenking van de scheiding van maas en waal. wet van 26 januari 1883, staatsblad nº 4". Het (koperen?) plaatje waarop waarschijnlijk de naam van de beeldhouwer stond, is verwijderd. Waardering Monument in Art Nouveau-stijl uit 1904. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een monument in de stijl van de Art Nouveau. - Van landschappelijke waarde vanwege de prominente ligging langs de provinciale weg ter plaatse. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de verwijzing naar een historische gebeurtenis, die van een zodanig belang was dat koningin Wilhelmina en prins Hendrik daarbij aanwezig waren. Tevens vanwege een historische gebeurtenis in het waterbeheer van Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523384
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Monument scheiding van Maas en Waal in Poederoijensehoek

Boerderij met hoog, rieten wolfdak en rode strekken boven de vensters

Maasdijk 104
Poederoijen (Gemeente Zaltbommel)
Boerderij uit de eerste helft der 19e eeuw met hoog, rieten wolfdak en rode strekken boven de vensters. De hoeve vormt met de nabij gelegen ..

Wilhelminasluis

Wilhelminasluis 3
Andel (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. SLUIS in 1897 in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwd naar model van een vanaf 1808 in zwang zijnd type waaiersluis. Rond 190..

Amerikaanse windmotor

kruising V. Heemstraweg
Brakel (Gemeente Zaltbommel)
Inleiding Deze zogenaamde Amerikaanse WINDMOTOR is gelegen aan de noordzijde van de Schouwendijk, nabij de kruising met de Nieuwendijk en d..

Batterij van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Naast Maasdijk 88
Poederoijensehoek (Gemeente Zaltbommel)
Inleiding Voormalige BATTERIJ als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De batterij onder Poederoijen werd gebouwd in 1879-1886 aan..

Huis onder, aan de voorzijde afgewolfd, zadeldak

Hoge Maasdijk 6
Andel (Gemeente Woudrichem)
Huis onder, aan de voorzijde afgewolfd, zadeldak. Rieten kap. Vensters met roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner

Route naar Monument scheiding van Maas en Waal in Poederoijensehoek