Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Burmaniakamp, manschappengebouw B-2 in Leeuwarden

Militair Object

Mr. P.J. Troelstraweg 250
8919AG Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Burmaniakamp, manschappengebouw B-2

Omschrijving MANSCHAPPENGEBOUW B-2, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Gebouw, gelegen aan de noordzijde van de ingangspartij, dat met gebouw B-3 een poortachtige entree van het complex vormt. Gebouwd op een T-vormige plattegrond. Op een iets terugwijkend trasraam van enkele metsellagen zijn massieve, 55 cm dikke muren opgetrokken van gemĂȘleerde roodbruine baksteen. Na de ruim een meter hoge borstwering volgen de vensterpartijen, gevat in een vakwerk-motief van kunststeen waarin het metselwerk is verlevendigd door uitspringende koppen van gesinterde baksteen in verschillende patronen. Het daglicht valt binnen door hooggeplaatste vensterpartijen die uit twee of drie twaalfruitsramen of uit twee zesruitsramen zijn samengesteld. Deels kunnen ze als tuimelraam worden geopend. In de vooruitspringende partij aan de zijkant is onder de kap de tot een portiek gevormde ingangspartij met dubbele deur gelegen. De hoeken bezitten versieringen van kunststenen 'stijlen'; de bakgoten worden hier ondersteund door console-achtige uitkragingen. Het T-vormige gebouw bezit een samengesteld zadeldak op topgevels. De geveltoppen zijn van beitelingen voorzien en zijn geopend met rondlichten met decoratieve neggen. Het dak is gedekt met gemĂȘleerde, roodbruin geglazuurde, verbeterde Hollandse golfpannen. Het gebouw heeft een indeling van een middengangetje met daar omheen gegroepeerd slaapvertrekken van wisselende vorm en afmeting. De binnendeuren naar de vertrekken en sanitaire voorzieningen bezitten zware en meervoudig geprofileerde, houten architraven. Over de eerste bouwlaag is een geheel gesloten zoldervloer van beton gelegd ter bescherming tegen inslaande granaten. De daardoor nauwelijks toegankelijke zolder heeft een geheel houten kapconstructie. WAARDERING Het manschappengebouw B-2 is van groot algemeen historisch, stedenbouwkundig en architectuurhistorisch belang vanwege - de tastbare en nauwelijks verstoorde geschiedenis van de bezettingstijd 1940-'45 die het gebouw in samenhang met de andere gebouwen van het complex uitdrukt; - de kenmerkende en nagenoeg gave architectuur, onder meer met vakwerkwanden, die overeenkomt met de architectuur van de Noordduitse laagvlakte; - de levendige ruimtelijke situering en geleding van het manschappengebouw dat op camouflage-gronden als element in een tuinwijkje in een groene beplanting is geplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523361
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Burmaniakamp, manschappengebouw B-2 in Leeuwarden

Burmaniakamp, manschappengebouw B-1

Mr. P.J. Troelstraweg 248
Leeuwarden
Omschrijving MANSCHAPPENGEBOUW B-1, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Het meest noordelijke gebouw van het complex. G..

Burmaniakamp, manschappengebouw B-3

Mr. P.J. Troelstraweg 236
Leeuwarden
Omschrijving Voormalig MANSCHAPPENGEBOUW B-3, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Gebouw, gelegen ten zuiden van de ing..

Burmaniakamp, manschappengebouw B-4

Mr. P.J. Troelstraweg 238
Leeuwarden
Omschrijving MANSCHAPPENGEBOUW B-4, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Het gebouw is gelegen in het midden van het com..

Burmaniakamp, manschappengebouw B-5

Mr. P.J. Troelstraweg 240
Leeuwarden
Omschrijving MANSCHAPPENGEBOUW B-5, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Het gebouw is gelegen in het midden van het com..

Burmaniakamp, manschappengebouw B-6

Mr. P.J. Troelstraweg 242
Leeuwarden
Omschrijving MANSCHAPPENGEBOUW B-6, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Het meest noordelijke gebouw van het complex. G..

Kaart & Routeplanner

Route naar Burmaniakamp, manschappengebouw B-2 in Leeuwarden