Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Burmaniakamp, manschappengebouw B-1 in Leeuwarden

Militair Object

Mr. P.J. Troelstraweg 248
8919AG Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Burmaniakamp, manschappengebouw B-1

Omschrijving MANSCHAPPENGEBOUW B-1, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Het meest noordelijke gebouw van het complex. Gebouwd op een winkelhaakvormige plattegrond en een bouwlaag met een samengestelde, flauwe schildkap hoog. Op een iets terugwijkend trasraam van enkele metsellagen zijn massieve, 55 cm dikke muren opgetrokken van gemĂȘleerde roodbruine baksteen. Na de ruim een meter hoge borstwering volgen de vensterpartijen, gevat in een vakwerk-motief van kunststeen waarin het metselwerk is verlevendigd door uitspringende koppen van gesinterde baksteen in verschillende patronen. Het daglicht valt binnen door hooggeplaatste vensterpartijen die uit twee of drie twaalfruitsramen of uit twee zesruitsramen zijn samengesteld. Deels kunnen ze als tuimelraam worden geopend. In de iets uitspringende hoekpartij is de onder de kap de tot een portiek gevormde, terugliggende ingangspartij gelegen. De hoeken bezitten versieringen van kunststenen 'stijlen'; de bakgoten worden hier ondersteund door console-achtige uitkragingen. Het gebouw kreeg een samengesteld schilddak met een flauwe en licht geknikte helling en een flinke overstek. De daken zijn gedekt met gemĂȘleerde, roodbruin geglazuurde, verbeterde Hollandse golfpannen. Op de daken staan hoekschoorstenen en kapellen onder afzaatdakjes. Alle daklichten zijn loos: de kapruimten kunnen door de gesloten betonnen vloeren uitsluitend als opslag worden benut. Het gebouw heeft een indeling van slaapvertrekken en sanitaire ruimte van wisselende vorm en afmeting aan een ontsluitende gang tegen de buitenmuren van de binnenhoek van de vleugels. De binnendeuren naar de vertrekken en sanitaire voorzieningen bezitten zware en meervoudig geprofileerde, houten architraven. Over de eerste bouwlaag is een geheel gesloten zoldervloer van beton gelegd ter bescherming tegen inslaande granaten. De daardoor alleen voor opslag toegankelijke zolder heeft een geheel houten kapconstructie. WAARDERING Het manschappengebouw B-1 is van groot algemeen historisch, stedenbouwkundig en architectuurhistorisch belang vanwege - de tastbare en nauwelijks verstoorde geschiedenis van de bezettingstijd 1940-'45 die het gebouw in zijn samenhang met de andere gebouwen van het complex uitdrukt; - de kenmerkende en nagenoeg gave architectuur, onder meer met vakwerkwanden, die overeenkomt met de architectuur van de Noordduitse laagvlakte; - de levendige ruimtelijke situering en geleding van het manschappengebouw dat op camouflage-gronden als element in een tuinwijkje van groene beplanting is geplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523360
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Burmaniakamp, manschappengebouw B-1 in Leeuwarden

Burmaniakamp, manschappengebouw B-2

Mr. P.J. Troelstraweg 250
Leeuwarden
Omschrijving MANSCHAPPENGEBOUW B-2, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Gebouw, gelegen aan de noordzijde van de ingang..

Burmaniakamp, manschappengebouw B-3

Mr. P.J. Troelstraweg 236
Leeuwarden
Omschrijving Voormalig MANSCHAPPENGEBOUW B-3, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Gebouw, gelegen ten zuiden van de ing..

Burmaniakamp, manschappengebouw B-4

Mr. P.J. Troelstraweg 238
Leeuwarden
Omschrijving MANSCHAPPENGEBOUW B-4, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Het gebouw is gelegen in het midden van het com..

Burmaniakamp, manschappengebouw B-5

Mr. P.J. Troelstraweg 240
Leeuwarden
Omschrijving MANSCHAPPENGEBOUW B-5, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Het gebouw is gelegen in het midden van het com..

Burmaniakamp, manschappengebouw B-6

Mr. P.J. Troelstraweg 242
Leeuwarden
Omschrijving MANSCHAPPENGEBOUW B-6, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Het meest noordelijke gebouw van het complex. G..

Kaart & Routeplanner