Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Kerkzicht in Voorst

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 100
7383AV Voorst
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1860


Beschrijving van Huize Kerkzicht

Het KOETSHUIS (2) met rechthoekige plattegrond bevindt zich rechtsachter de villa. Het koetshuis bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen en geprofileerde gietijzeren goten. Het zadeldak bevindt zich tussen twee topgevels met gepleisterde afdekplaat. In de voorgevel bevindt zich een dubbele deur. In de VOORGEVEL (westgevel) bevindt zich centraal een dubbele getoogde deur. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een smal venster. In de geveltop bevindt zich een geklampt luik met aan weerszijden een rond venster. In de LINKERZIJGEVEL (noordgevel) bevinden zich twee regelmatig verdeelde, getoogde stalramen met ijzeren roedenverdeling. De vensters worden aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag. De ACHTERGEVEL (oostgevel) is begroeid met een klimplant. De RECHTERZIJGEVEL (zuidgevel) is identiek aan de linkerzijgevel. Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat. Waardering KOETSHUIS (2) gebouwd als onderdeel van het COMPLEX `Kerkzicht' omstreeks het midden van de negentiende eeuw. Het complex is gelegen aan de westzijde van de Rijksstraatweg. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een koetshuis als onderdeel van een complex gebouwd omstreeks uit het midden van de negentiende eeuw waarvan het interieur voor een groot deel nog in een oorspronkelijke staat verkeert. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het koetshuis met het hoofdobject, de villa als onderdeel van het complex `Kerkzicht, gelegen aan de westzijde van de Rijksstraatweg in Voorst. - Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een koetshuis als onderdeel van een villacomplex van belang voor de ontwikkeling van de villa in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523340
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Kerkzicht in Voorst

Huize Kerkzicht

Rijksstraatweg 100
Voorst
VILLA (1) met T--vormige plattegrond bestaande uit één bouwlaag, een souterrain en een zolder afgesloten door een omlopend schilddak gedek..

Enkstein

Rijksstraatweg 102
Voorst
Huis "Enkstein". Witgepleisterd rechthoekig herenhuis, derde kwart 19e eeuw, bestaande uit een lage benedenverdieping waarop een bel-etage. ..

Ruimzicht

Rijksstraatweg 69
Voorst
Inleiding VILLA `Ruimzicht' gebouwd in 1917 naar ontwerp van de architect J.A. HEUVELINK (1879-1949) uit Apeldoorn gebouwd in opdracht van ..

De Rageboom

Wilhelminaweg 16
Voorst
"De Rageboom". Boerderij met dwars op de stal gebouwd, vijf vensterassen breed woongedeelte, waarin vensters met luiken en schuiframen met 1..

Kleine zaalkerk

Enkweg 1
Voorst
Inleiding Kleine ZAALKERK gebouwd in 1896 in opdracht van het gereformeerde kerkbestuur uit Voorst. Oorspronkelijk is het object gebouwd al..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Kerkzicht in Voorst

Foto's (1)