Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Vicarie: tuinhuisje in Twello

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 38
7391MS Twello (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Huize Vicarie: tuinhuisje

TUINHUISJE met rechthoekig grondplan opgetrokken in verticale houten delen aan de zuidzijde geopend, afgesloten door een aan één zijde afgewolfd zadeldak gedekt met rode kruispannen. De VOORGEVEL (zuidgevel) is voor een grootste deel geopend. Centraal bevindt zich een rechthoekige opening met aan weerszijden een smalle opening aan de onderzijde dichtgezet met verticale kraalschroten. De gevel eindigt in een topgevel met getrapt verticaal beschot. Het overstek van het zadeldak wordt afgesloten door geprofileerde windveren die elkaar in de top kruisen. De LINKERZIJGEVEL is een blinde gevel opgetrokken in verticale kraalschroten. De ACHTERGEVEL is een blinde gevel opgetrokken in verticale kraalschroten. De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linkerzijgevel. Het INTERIEUR bevindt zich in een oorspronkelijke staat. Waardering TUINHUISJE gebouwd als onderdeel van het complex `Vicarie' in 1906, gelegen aan de noordzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Twello in de gemeente Voorst. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een tuinhuisje opgetrokken in kraalschroten als onderdeel van het complex `Vicarie' uit 1906 in overgangsarchitectuur beïnvloed door de chaletstijl en het rationalisme. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het tuinhuisje met de overige onderdelen van het complex `Vicarie', gelegen langs een belangrijke uitvalsweg van Twello. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuinhuisje als onderdeel van het complex `Vicarie' in overgangsarchitectuur van belang voor de typologische ontwikkeling van de villa in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523331
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Vicarie: tuinhuisje in Twello

Huize Vicarie: villa

Rijksstraatweg 38
Twello (Gemeente Voorst)
VILLA gebouwd op een rechthoekig grondplan bestaande uit twee bouwlagen, een zolder en een kelder afgesloten door een afgewolfd zadeldak met..

Huize Vicarie: schuur

Rijksstraatweg 38
Twello (Gemeente Voorst)
De SCHUUR met rechthoekig grondplan gelegen ten noordoosten van de villa, bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met..

Huize Vicarie: koetshuis

Rijksstraatweg 38
Twello (Gemeente Voorst)
Voormalig KOETSHUIS met rechthoekige plattegrond aan de noordoostzijde van de villa, bestaande uit een bouwlaag afgesloten door een zadeldak..

Nieuw Veldwijk

Rijksstraatweg 40
Twello (Gemeente Voorst)
Inleiding VILLA `Nieuw Veldwijk' gebouwd omstreeks 1900 aan de noordzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Twello in de gem..

Huize Het Holthuis

Burgemeester van der Feltzweg 1
Twello (Gemeente Voorst)
Huize ' 't Holthuis'. Deftig herenhuis, begin 19e eeuw, met verdieping en omlopend schilddak met hoekschoorstenen, waarop windkappen. Geprof..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Vicarie: tuinhuisje in Twello