Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Vicarie: schuur in Twello

Gebouw

Rijksstraatweg 38
7391MS Twello (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Huize Vicarie: schuur

De SCHUUR met rechthoekig grondplan gelegen ten noordoosten van de villa, bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met rode kruispannen. Het zadeldak is voorzien van een mastgoot met eenvoudig geprofileerde windveren. Op de nok bevindt zich een houten ventilatiekanaal , afgesloten door een zadeldakje. De houten, in horizontale rabatdelen opgetrokken gevels zijn opgetrokken op een bakstenen fundament. De topgevels zijn voorzien van een verticaal beschot. Links in de VOORGEVEL (zuidgevel) bevindt zich een rechthoekige, houten geklampte deur. De LINKERZIJGEVEL (westgevel) is een blinde gevel met tegen het bakstenen fundament een gemetselde rand. De gevel eindigt in een topgevel met verticaal beschot. Links boven in de ACHTERGEVEL (noordgevel) bevindt zich een klein raam. De RECHTERZIJGEVEL (oostgevel) is een blinde gevel. De gevel eindigt in een topgevel met royaal overstek en verticaal beschot. In het INTERIEUR bevindt zich de inrichting ten behoeve van de gasvoorziening van de villa. Waardering SCHUUR gebouwd als onderdeel van het complex `Vicarie' in 1906 gelegen aan de noordzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Twello in de gemeente Voorst. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een houten schuurtje als onderdeel van het complex `Vicarie' uit 1906 gebouwd ten behoeve van de gasvoorziening in de villa. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het schuurtje met de overige onderdelen van het complex, gelegen aan één van de belangrijkste uitvalswegen van Twello. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuurtje als onderdeel van het complex `Vicarie', gebouwd om de installatie te herbergen voor de gasvoorziening in de villa. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523330
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Vicarie: schuur in Twello

Huize Vicarie: villa

Rijksstraatweg 38
Twello (Gemeente Voorst)
VILLA gebouwd op een rechthoekig grondplan bestaande uit twee bouwlagen, een zolder en een kelder afgesloten door een afgewolfd zadeldak met..

Huize Vicarie: tuinhuisje

Rijksstraatweg 38
Twello (Gemeente Voorst)
TUINHUISJE met rechthoekig grondplan opgetrokken in verticale houten delen aan de zuidzijde geopend, afgesloten door een aan één zijde afg..

Huize Vicarie: koetshuis

Rijksstraatweg 38
Twello (Gemeente Voorst)
Voormalig KOETSHUIS met rechthoekige plattegrond aan de noordoostzijde van de villa, bestaande uit een bouwlaag afgesloten door een zadeldak..

Nieuw Veldwijk

Rijksstraatweg 40
Twello (Gemeente Voorst)
Inleiding VILLA `Nieuw Veldwijk' gebouwd omstreeks 1900 aan de noordzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Twello in de gem..

Huize Het Holthuis

Burgemeester van der Feltzweg 1
Twello (Gemeente Voorst)
Huize ' 't Holthuis'. Deftig herenhuis, begin 19e eeuw, met verdieping en omlopend schilddak met hoekschoorstenen, waarop windkappen. Geprof..

Kaart & Routeplanner