Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof te Riese: hooiberg in Terwolde

Boerderij

Heegsestraat 3
7396NG Terwolde (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Hof te Riese: hooiberg

HOOIBERG met houten oostgevel en bakstenen noord-, west- en zuidgevel. De lage bakstenen gevels worden afgesloten door een dakschild gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. De hooiberg wordt afgesloten door een verstelbare zeszijdige kap met golfplaten bovenop de oorspronkelijke rietdekking. De VOORGEVEL (oostgevel) is opgetrokken in verticale houten delen. Centraal in de gevel bevindt zich een dubbele geklampte deur. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een vierkant enkelruits raam. Boven de dubbele deur bevindt zich de hooiopslag. Uiterst links onder de afgeschuinde gevel bevindt zich een geklampte deur. Uiterst rechts bevindt zich een dubbele geklampte deur. Centraal in de LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) bevindt zich een segmentboogvormig stalraam met ijzeren roedenverdeling. De ACHTERGEVEL (westgevel) is een blinde bakstenen gevel. In de RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) bevindt zich een segmentboogvormig stalraam aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag. In het INTERIEUR bevindt zich een lemen vloer en een gebintconstructie met vier houten staanders op bakstenen poeren. Bovenop de slieten bevindt zich het hooi. Waardering HOOIBERG (2) met zes-zijdige kap waarvan de begane grond in gebruik is als schuur. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een relatief zeldzame schuurberg als onderdeel van het boerderijcomplex `Hof te Riese'. - Van stedenbouwkundige waarde van de functioneel-ruimtelijke relatie van de hooiberg met de T-boerderij, onderdelen van het boerderijcomplex `Hof te Riese'. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een relatief zeldzame hooiberg van het type schuurberg van belang voor de ontwikkeling van hooibergen in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523327
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hof te Riese: hooiberg in Terwolde

Hof te Riese: T-boerderij

Heegsestraat 3
Terwolde (Gemeente Voorst)
Inleiding T-BOERDERIJ (1) bestaande uit een achterhuis met haaks daarop geplaatst voorhuis, beide met één bouwlaag op rechthoekige platte..

De Middenhof

Molenweg 31
Terwolde (Gemeente Voorst)
Gaaf bewaarde hoeve uit 1868 met dwars woonhuis onder pannen schilddak met hoekschoorstenen. Vensters met luiken en zesruitsramen. Gietijzer..

Het Hof ter Waarde

Molenweg 56
Terwolde (Gemeente Voorst)
Boerderij met dwars woonhuis (1853) onder pannen schilddak. Vensters met zesruitsramen en luiken. Grote stenen schuur met wolfdak, rechts ac..

De Grote Beurse

Heegsestraat 14
Terwolde (Gemeente Voorst)
Hoeve "De Grote Beurze". Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten schilddak. In het woongedeelte in de voorgevel vensters met zesruitsschuifra..

Maatakker

Vaassenseweg 12
Terwolde (Gemeente Voorst)
Boerderij uit 1746 met wolfdak, gedekt door pannen en riet. Vensters met zesruitsramen en luiken. Naast de hoeve een gemetselde schuur met w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hof te Riese: hooiberg in Terwolde