Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Klarenbeek: ketelhuis met schoorsteen in Klarenbeek

Nijverheid Industrie

J.R. Krepellaan 6
7382BM Klarenbeek (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1886-1895


Beschrijving van Huize Klarenbeek: ketelhuis met schoorsteen

Het KETELHUIS met SCHOORSTEEN (7) bevindt zich op het fabrieksterrein ten noorden van de fabriekshal bestaande uit een groter en een kleiner bouwvolume met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen. Het kleinere bouwvolume eindigt in een bakstenen schoorsteen met achtzijdige onderbouw. De gevels zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. In de gevel bevinden zich vensters aan de bovenzijde afgesloten door een segment- of rondboog, aan de onderzijde door een gepleisterde lekdorpel. De VOORGEVEL (zuidoostgevel) eindigt in een topgevel met gladde gepleisterde banden aan de buitenzijden. Centraal op de begane grond bevindt zich een dicht gemetselde segmentboogvormige vensteropening met aan weerszijden een rondboogvenster. In de geveltop bevindt zich een rondboogvormige muuropening. In de LINKERZIJGEVEL (zuidwestgevel) bevindt zich een aantal dichtgemetselde segmentboogvormige muuropeningen. De linkerzijgevel is voorzien van gladde gepleisterde banden. Tegen de ACHTERGEVEL (noordwestgevel) van het er tussen geplaatste bouwvolume bevindt zich de schoorsteen met achtzijdige onderbouw opgetrokken in helderrode baksteen met ondergronds rookkanaal. Het zicht op de RECHTERZIJGEVEL (noordoostgevel) wordt belemmerd door een nieuw ketelhuis uit 1948 met rechthoekige plattegrond en plat dak. Uiterst rechts bevindt zich een enkele deur en een meerruits raam. Waardering KETELHUIS met SCHOORSTEEN (7) uit het einde van de negentiende eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ketelhuis met schoorsteen als onderdeel van een fabriekscomplex uit het einde van de negentiende eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het ketelhuis met schoorsteen met de andere onderdelen van het complex `Klarenbeek'. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ketelhuis met schoorsteen als typologisch onderdeel van het fabriekscomplex ontstaan als koperslagerij, ontwikkeld als sigarenkistenfabriek in opdracht van de familie Krepel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523322
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Klarenbeek: ketelhuis met schoorsteen in Klarenbeek

Huize Klarenbeek: hoofdgebouw

J.R. Krepellaan 6
Klarenbeek (Gemeente Voorst)
HUIZE KLARENBEEK (1) met rechthoekige plattegrond bestaat uit twee bouwlagen afgesloten door een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde Hol..

Huize Klarenbeek: oranjerie/koetshuis

J.R. Krepellaan 6
Klarenbeek (Gemeente Voorst)
De ORANJERIE/KOETSHUIS (2) bevindt zich aan de noordoostzijde van het hoofdobject huize Klarenbeek. Het koetshuis met oranjerie zijn twee te..

Huize Klarenbeek: schoorsteen

J.R. Krepellaan 6
Klarenbeek (Gemeente Voorst)
Vrijstaande SCHOORSTEEN (3) met ronde onderbouw opgetrokken in rode baksteen in koppenverband. Bovenaan de bakstenen pijp bevindt zich een d..

Huize Klarenbeek: huidige kantoorgebouw

J.R. Krepellaan 6
Klarenbeek (Gemeente Voorst)
Het huidige KANTOORGEBOUW (4) gebouwd in 1924 bevindt zich op de plek van de voormalige koperslagerij. Het kantoor met vierkante plattegrond..

Huize Klarenbeek: voormalig kantoor

J.R. Krepellaan 6
Klarenbeek (Gemeente Voorst)
Voormalig KANTOOR (5) met rechthoekige plattegrond afgesloten door een plat dak. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in kruisv..

Kaart & Routeplanner