Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Klarenbeek: oranjerie/koetshuis in Klarenbeek

Tuin Park Landgoed

J.R. Krepellaan 6
7382BM Klarenbeek (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1842


Beschrijving van Huize Klarenbeek: oranjerie/koetshuis

De ORANJERIE/KOETSHUIS (2) bevindt zich aan de noordoostzijde van het hoofdobject huize Klarenbeek. Het koetshuis met oranjerie zijn twee tegen elkaar geplaatste bouwvolumes met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het koetshuis is iets lager dan de oranjerie. De gevels van het koetshuis zijn opgetrokken in schoon metselwerk in kruisverband, de oranjerie is voorzien van gepleisterde gevels en een gietijzeren bakgoot. In de zuidgevel van het koetshuis bevinden zich twee dubbele deuren, in de zuidgevel van de oranjerie een reeks vensters. De VOORGEVEL (zuidoostgevel) bestaat uit de zuidoostgevel van het koetshuis links, en de gevel van de oranjerie rechts. In de gevel van het koetshuis bevinden zich twee dubbele korfboogvormige deuren met glasindeling. Uiterst rechts bevindt zich een rondboog venster met kruisvormige roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten door een lob-vormige dakrand en achterliggend dakschild. In de gevel van de oranjerie bevindt zich links een enkele geklampte deur met enkelruits bovenlicht, gevolgd door vier identieke vensters. De LINKERZIJGEVEL (zuidwestgevel) eindigt in een topgevel met eenvoudige windveren. Centraal op de begane grond bevindt zich een geklampte deur met halfrond bovenlicht afgesloten door een rondboog. Links en rechts van deur bevindt zich een rondboogvenster met roedenverdeling. In de geveltop bevindt zich een rosetvenster omsloten door een één steens strek. De ACHTERGEVEL (noordwestgevel) bestaat uit de achtergevel van de oranjerie die deels grenst aan het kantoorgebouw en de blinde achtergevel van het koetshuis. De RECHTERZIJGEVEL (noordoostgevel) bestaat uit de gepleisterde topgevel en een gevel van een aanbouw met plat dak. In de topgevel bevindt zich een deuropening met in de gevel van de aanbouw twee rondboogvensters met ijzeren roedenverdeling. De topgevel eindigt in een gepleisterde tuit. Het INTERIEUR is grotendeel in oorspronkelijke staat behouden gebleven. Waardering ORANJERIE/ KOETSHUIS (2) gelegen aan de noordoostzijde van huize Klarenbeek. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een oranjerie/koetshuis als onderdeel van het complex bestaande uit een vroeg voorbeeld van een landhuis met bijbehorende fabrieksgebouwen grotendeels daterend uit het einde van de negentiende eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de oranjerie/koetshuis met de andere onderdelen van het complex `Klarenbeek' in het bijzonder met Huize Klarenbeek. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een oranjerie/koetshuis als onderdeel van het complex `Klarenbeek' ontstaan als koperslagerij, dat zich heeft ontwikkeld tot sigarenkistenfabriek aan het einde van de negentiende eeuw in opdracht van de familie Krepel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523317
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Klarenbeek: oranjerie/koetshuis in Klarenbeek

Huize Klarenbeek: hoofdgebouw

J.R. Krepellaan 6
Klarenbeek (Gemeente Voorst)
HUIZE KLARENBEEK (1) met rechthoekige plattegrond bestaat uit twee bouwlagen afgesloten door een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde Hol..

Huize Klarenbeek: schoorsteen

J.R. Krepellaan 6
Klarenbeek (Gemeente Voorst)
Vrijstaande SCHOORSTEEN (3) met ronde onderbouw opgetrokken in rode baksteen in koppenverband. Bovenaan de bakstenen pijp bevindt zich een d..

Huize Klarenbeek: huidige kantoorgebouw

J.R. Krepellaan 6
Klarenbeek (Gemeente Voorst)
Het huidige KANTOORGEBOUW (4) gebouwd in 1924 bevindt zich op de plek van de voormalige koperslagerij. Het kantoor met vierkante plattegrond..

Huize Klarenbeek: voormalig kantoor

J.R. Krepellaan 6
Klarenbeek (Gemeente Voorst)
Voormalig KANTOOR (5) met rechthoekige plattegrond afgesloten door een plat dak. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in kruisv..

Huize Klarenbeek: fabriekshal met woning

J.R. Krepellaan 6
Klarenbeek (Gemeente Voorst)
FABRIEKSHAL met WONING (6) met rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen afgesloten door twee parallelle zadeldaken gedekt met g..

Kaart & Routeplanner