Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Vincentiusschool in Amsterdam

Gebouw

Halmaheirastraat 30
1094RL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1926
Architect: Jan Stuyt


Beschrijving van Sint-Vincentiusschool

Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW St. Vincentius (6), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. Het schoolgebouw, een U.L.O. voor jongens in rationalistische trant, ligt op de hoek van de Halmaheirastraat en de Batjanstraat binnen de rooilijnen van het rechthoekige terrein van de R.K enclave rond de kerk. Omschrijving Het langwerpige pand, dat evenwijdig aan de straat is gelegen, telt drie bouwlagen onder een omlopend schilddak met in de dakschilden een driehoekige dakkapel (met raampjes met meerroedige verdeling) en op de uiteinde van de nokas een schoorsteen. De (moderne) bakgoot is in het dakoverstek opgenomen dat aan de onderzijde middels latwerk decoratief is ingedeeld. De gevels zijn in baksteen (kruisverband) opgetrokken en ter hoogte van de plint voorzien van twee omlopende sierbanden van rode baksteen. Een kleurrijk omlopend fries van siermetselwerk van een dubbel zig-zagmotief sluit de gevels af. De vensters worden allen door een betonnen rand omlijst en rusten op hardstenen lekdorpels. De voorgevel (Batjanstraat) bezit drie vensterassen van drie gekoppelde stolpramen met gedeeld bovenlicht. De vensters in de derde bouwlaag onderbreken het fries. De rechter zijgevel (Halmaheirastraat) is blind uitgevoerd behoudens een portiek en een venster per verdieping rechts in de gevel. Ter hoogte van de verdiepingsvloeren bevindt zich beneden een gevelsteen met: 'ST. VINCENTIUS / U.L.O. SCHOOL' en boven in een ruitvormige steen: 'A / MCMXXVI / D' [1926]. De linker zijgevel is geheel blind uitgevoerd. Waardering Het voormalig schoolgebouw St. Vincentius uit 1926 is van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarden. Voorts vanwege cultuurhistorische waarde als illustratie van maatschappelijke ontwikkelingen binnen het katholicisme, waarbij verschillende onderwijsvoorzieningen rond een kerk geconcentreerd werden. Tevens ensemblewaarde vanwege de architectonische, ruimtelijke en historisch- functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523308
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint-Vincentiusschool in Amsterdam

Pastoor Hesseveld L.O. School

Halmaheirastraat 18
Amsterdam
Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW (5), genaamd Pastoor Hesseveldschool gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de ar..

Voormalige kinderbewaarplaats gebouwd als onderdeel van het complex Gerardus Majellakerk

Halmaheirastraat 28
Amsterdam
Inleiding Voormalige KINDERBEWAARPLAATS (5) gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. H..

Schoolgebouw, gebouwd als onderdeel van het complex 'Gerardus Majellakerk'. Het schoolgebouw, in oorsprong een meisjesschool in rationalistische trant ..

Batjanstraat 13
Amsterdam
Inleiding SCHOOLGEBOUW (7), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. Het schoolgebouw,..

Sint-Vincentiushuis

Obiplein 2
Amsterdam
Inleiding Voormalige PASTORIE (2), St. Vincentiushuis, gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stu..

Sint-Theresiaklooster

Obiplein 14
Amsterdam
Inleiding Voormalig ZUSTERHUIS St. Theresia (3), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door architect Jan Stuyt, 1926...

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Vincentiusschool in Amsterdam

Foto's (1)