Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige kinderbewaarplaats gebouwd als onderdeel van het complex Gerardus Majellakerk in Amsterdam

Gebouw

Halmaheirastraat 28
1094RL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1926
Architect: Jan Stuyt


Beschrijving van Voormalige kinderbewaarplaats gebouwd als onderdeel van het complex Gerardus Majellakerk

Inleiding Voormalige KINDERBEWAARPLAATS (5) gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. Het eenlagig schoolgebouw, in rationalistische trant, ligt tussen de jongens- en meisjesschool, binnen de rooilijnen van het rechthoekige terrein van de R.K enclave rond de kerk. Omschrijving Het in grondplan rechthoekige pand heeft één bouwlaag, is opgetrokken in baksteen (kruisverband) en heeft een omlopend schilddak met gesmoorde pannen. De evenwijdig aan de straat gelegen nokas, uitgerust met op de uiteinden zinken pirons, zijn evenals de hoekkepers voorzien van schubvorsten. Het dakoverstek bevat de bakgoot die door gesneden klossen wordt ondersteund. De gevels hebben beneden drie omlopende banden van rode bakstenen metsellagen en worden boven afgesloten door een eveneens omlopend fries van siermetselwerk afgewisseld met kleurige tegels. De voorgevel bevat drie groepen van vensters. Links komen vier draairamen met bovenlicht en een deur voor. De deur rust op een houten dorpel. In het midden bevinden zich vijf identieke ramen en rechts twee ramen en een deurpartij in een portiek, door een betonnen lijst omgeven en met een ijzeren hekwerk te weerszijden. De linker zijgevel is blind uitgevoerd en heeft onderbroken muurwerk. De rechter zijgevel bevat enkel drie dichtgezette ramen en bezit soortgelijk onderbroken muurwerk als de linker zijgevel. Interieur In het interieur is de oorspronkelijke indeling nog redelijk gaaf. In de decoratie zijn figuratieve tegels opgenomen, passend bij het oorspronkelijke karakter van een kinderbewaarschool. Waardering De voormalige kinderbewaarplaats uit 1926 is van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarden. Voorts vanwege cultuurhistorische waarde als illustratie van maatschappelijke ontwikkelingen binnen het katholicisme, waarbij verschillende onderwijsvoorzieningen rond een kerk geconcentreerd werden. Tevens ensemblewaarde vanwege de architectonische, ruimtelijke en historisch-functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523307
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige kinderbewaarplaats gebouwd als onderdeel van het complex Gerardus Majellakerk in Amsterdam

Pastoor Hesseveld L.O. School

Halmaheirastraat 18
Amsterdam
Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW (5), genaamd Pastoor Hesseveldschool gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de ar..

Sint-Vincentiusschool

Halmaheirastraat 30
Amsterdam
Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW St. Vincentius (6), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt..

Schoolgebouw, gebouwd als onderdeel van het complex 'Gerardus Majellakerk'. Het schoolgebouw, in oorsprong een meisjesschool in rationalistische trant ..

Batjanstraat 13
Amsterdam
Inleiding SCHOOLGEBOUW (7), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. Het schoolgebouw,..

Sint-Theresiaklooster

Obiplein 14
Amsterdam
Inleiding Voormalig ZUSTERHUIS St. Theresia (3), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door architect Jan Stuyt, 1926...

Sint-Vincentiushuis

Obiplein 2
Amsterdam
Inleiding Voormalige PASTORIE (2), St. Vincentiushuis, gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige kinderbewaarplaats gebouwd als onderdeel van het complex Gerardus Majellakerk in Amsterdam

Foto's (2)