Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastoor Hesseveld L.O. School in Amsterdam

Gebouw

Halmaheirastraat 18
1094RL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1926
Architect: Jan Stuyt


Beschrijving van Pastoor Hesseveld L.O. School

Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW (5), genaamd Pastoor Hesseveldschool gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. De in oorsprong L.O. meisjesschool, in rationalistische trant, is aan de noord/noordoostzijde van het complex gesitueerd. Het hoekpand ligt binnen de rooilijnen van het rechthoekige terrein van de R.K enclave rond de kerk. Omschrijving Het langwerpige pand, dat evenwijdig aan de straat is gelegen, telt drie bouwlagen onder een omlopend schilddak waarin aan de voorzijde twee driehoekige dakkapellen (met halfronde raampjes) en aan de achterzijde, in het verlengde van de muurdammen, vier schoorstenen zijn aangebracht. De bakgoot is in het dakoverstek opgenomen dat aan de onderzijde middels latwerk decoratief is ingedeeld. De gevels zijn in baksteen (kruisverband) opgetrokken en ter hoogte van de plint voorzien van een omlopende sierband van rode baksteen voorafgegaan door een streklaag in rode baksteen. Een kleurrijk omlopend fries van siermetselwerk sluit de gevels af, maar wordt in de achterzijde door de vensters doorbroken. De vensters worden alle door een betonnen rand omlijst en rusten op natuurstenen lekdorpels. De voorgevel (Obiplein) is symmetrisch ingedeeld, waarbij de vensters zijn geconcentreerd om het midden. De centraal geplaatste entree heeft in het portiek een smeedijzeren hek. Boven het portiek komen per verdieping acht naast elkaar geplaatste raampjes voor. Ter weerszijden van het middendeel is per verdieping een draairaam met bovenlicht aangebracht. De linker zijgevel (Halmaheirastraat) is behoudens een venster, dat per verdieping rechts in de gevel is geplaatst, blind uitgevoerd. Ter hoogte van de verdiepingsvloeren is een gevelsteen geplaatst met: 'Ao.MCMXXVI.D' [1926] en boven in een ruitvormige steen: 'PASTOOR / HESSEVELD / L.O. / SCHOOL'. De achtergevel heeft drie vensterassen van drie gekoppelde stolpramen met gedeeld bovenlicht. Alleen op de begane grond komt in de twee linker assen een deur voor in plaats van een stolpraam. De vensters op de derde bouwlaag onderbreken het fries. Waardering Het voormalig schoolgebouw uit 1926 is van algemeen belang wegens architectuur historische waarde. Voorts wegens cultuurhistorische waarde als illustratie van maatschappelijke ontwikkelingen binnen het katholicisme, waarbij kerkelijke- en onderwijsgebouwen werden geconcentreerd. Tevens ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, architectonische en historisch-functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523306
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastoor Hesseveld L.O. School in Amsterdam

Voormalige kinderbewaarplaats gebouwd als onderdeel van het complex Gerardus Majellakerk

Halmaheirastraat 28
Amsterdam
Inleiding Voormalige KINDERBEWAARPLAATS (5) gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. H..

Sint-Vincentiusschool

Halmaheirastraat 30
Amsterdam
Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW St. Vincentius (6), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt..

Schoolgebouw, gebouwd als onderdeel van het complex 'Gerardus Majellakerk'. Het schoolgebouw, in oorsprong een meisjesschool in rationalistische trant ..

Batjanstraat 13
Amsterdam
Inleiding SCHOOLGEBOUW (7), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. Het schoolgebouw,..

Sint-Theresiaklooster

Obiplein 14
Amsterdam
Inleiding Voormalig ZUSTERHUIS St. Theresia (3), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door architect Jan Stuyt, 1926...

Sint-Vincentiushuis

Obiplein 2
Amsterdam
Inleiding Voormalige PASTORIE (2), St. Vincentiushuis, gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)