Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok arbeiderswoningen, onderdeel van het woningroepje 'Welten' in Heerlen

Woonhuis

De Thun 172
6419XK Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Blok arbeiderswoningen, onderdeel van het woningroepje 'Welten'

Inleiding Blok ARBEIDERSWONINGEN, onderdeel van het woningroepje "Welten", gebouwd in 1921 door "Ons Limburg" voor de Woningvereniging "De Volkswoning" ten behoeve van mijnwerkers. De woningen zijn gebouwd in de stijl van het Traditionalisme naar ontwerp van architect Jan Stuyt en bestaan uit drie blokken van vier, zes en acht woningen. Bij de renovatie in 1986 werden onder meer de prefab dakkapellen, dubbelglas en suskasten geplaatst. Alle woningen zijn verlengd door een recente aanbouw. Bij enkele woningen zijn recent rolluiken geplaatst. UITGESLOTEN VAN BESCHERMING zijn de prefab dakkapellen, de recente aanbouwen achter de woningen en alle rolluiken. Omschrijving Blok van vier ARBEIDERSWONINGEN onder één kap, waarvan de hoekwoningen iets uitspringend en een kwart slag gedraaid. De woningen hebben een L-vormige plattegrond van één bouwlaag gelegen onder een zadeldak met recente Hollandse pannen. De gootbekleding en het beschot van de topgevels is van Trespa op klossen. De gevels hebben een roodbruine optrek in halfsteens verband met een rode plint in kruisverband. In de gevels bevinden zich rechthoekige houten kozijnen en recente voordeuren met bovenlicht. Verder één, twee of drie baksteen treden, strekken en geglazuurde dorpelsteen. De VOORGEVEL van elk pand heeft in de eerste laag een deur en een groot venster. En op het dakvlak een dakkapel met dubbel venster. De hoekpanden hebben in de tweede laag een dubbel en enkel venster. De topgevels van de hoekpanden hebben gecementeerde vlakken gelegen tussen verticale baksteen stroken, hier in bevindt zich een klein langwerpig ventilatierooster. In de ZIJGEVELS bevinden zich twee kleine vensters. De ACHTERGEVELS hebben in de eerste bouwlaag een groot kozijn en orginele uitbouw van één laag met plat dak. Hierin bevinden zich een keukenvenster en deur onder rollaag. Achter het orginele volume staat een recente vergelijkbare aanbouw. Op het dakvlak staat een dakkapel met dubbel venster. De hoekpanden hebben in de tweede laag twee dubbele vensters, de topgevel is bekleed als voor. Waardering De arbeiderswoningen van de woninggroep Welten bezitten cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en vanwege de oorspronkelijke funktie. Binnen de hiërarchische woonhuisarchitectuur van Jan Stuyt ten behoeve van het personeel van de Limburgse mijnen zijn de woningen van dit type zeldzame voorbeelden van woningen voor mijnwerkers. Als voorbeeld van het werk van J. Stuyt en vanwege de ornamentiek bezitten de panden architectuurhistorische waarde. De woningen waren onderdeel van een groter geheel dat wegens de situering verbonden was met de ontwikkeling en het aanzien van de stad Heerlen. De woningen bezitten een hoge typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523281
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok arbeiderswoningen, onderdeel van het woningroepje 'Welten' in Heerlen

Blok arbeiderswoningen, onderdeel van het woningroepje 'Welten'

De Thun 180
Heerlen
Inleiding Blok ARBEIDERSWONINGEN, onderdeel van het woningroepje "Welten", gebouwd in 1921 door "Ons Limburg" voor de Woningvereniging "De ..

Blok arbeiderswoningen, onderdeel van het woningroepje 'Welten'

Mergelsweg 184
Heerlen
Inleiding Blok ARBEIDERSWONINGEN, onderdeel van het woningroepje "Welten", gebouwd in 1921 door "Ons Limburg" voor de Woningvereniging "De..

Hof den Dom

De Doom 48
Heerlen
Hoeve op L-vormige plattegrond van baksteen. Deuromlijstingen in Naamse steen. Vrijstaande schuur van Kunradersteen en baksteen, XIX.

Hoeve de Mullender

De Doom 22
Heerlen
HOEVE De Mullender; hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, XVIII. Voorgevel van Kunradersteen en vakwerk. Ankers 1792.

Hof den Dom met wegkruis

De Doom 44
Heerlen
HERENHUIS, XIV, XVII, op haakvormige plattegrond. Een der vleugels met mergelstenen trapgevels. Voorgevel witgeverfd. Voor de hoeve een wegk..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blok arbeiderswoningen, onderdeel van het woningroepje 'Welten' in Heerlen