Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Antoniuskapel in Heythuysen

Kerkelijk Gebouw

Sint Antoniusstraat 28
6093GC Heythuysen (gemeente Leudal)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1902 1902 ca. 1902


Beschrijving van Sint Antoniuskapel

Inleiding Sint Antoniuskapel gebouwd in neo-romaanse trant omstreeks 1902. De kapel werd gebouwd in opdracht van Elisabeth Clemens. Omschrijving Vrijstaande kapel met centraal achthoekig grondplan. De kapel telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een tentdak gedekt met leien. Dak bekroond met smeedijzeren kruisje. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in kruisverband. De plint en de hoeklisenen risaleren. Hoeklisenen extra geaccentueerd door toepassing rode baksteen. Ingang met rechthoekige houten dubbele deur in een rondboogvormige bakstenen omlijsting. Aan weerszijden van de deur een bakstenen driekwartzuiltje op een natuurstenen basement en met een natuurstenen kapiteel. Gehele ingangspartij iets risalerend en bekroond met een tuitgeveltje. In de geveltop van de tuitgevel hardstenen gevelsteen met bloem- en granaatappelmotief. Tuitgevel bekroond met een stenen kruisje en afgedekt met een band hardsteen. In het vulstuk boven de deur een decoratie in schubmotief. In zes van de overige zeven gevelzijden een rondboogvormig glas-in-lood venster. Boogfriezen onder de dakrand. Vensters en deur met hardstenen dorpel. INTERIEUR vrijwel geheel intact met authentieke vloer met plavuizen; stenen altaar met twee pilasters; houten beeld Sint Antonius uit 1902 van beeldhouwer Joseph Thissen te Roermond; wanden met bakstenen pilasters die een kruisribgwelf dragen; pilasters met natuurstenen basement en kapiteel; houten plafond; glas-in-lood ramen met afbeeldingen van taferelen uit het leven van Sint Antonius; vier tableaus met hierin geglazuurde gedachtenistegeltjes. Waardering De Sint Antonius kapel is van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling. Architectuurhistorische waarden ontleent de kapel aan het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de situering langs een invalsweg van de kern Heythuysen en daarmee is de kapel van belang voor het aanzien van dit deel van de gemeente. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de gaafheid van in- en exterieur en de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523274
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Antoniuskapel in Heythuysen

Sint-Antonius

Sint Antoniusstraat 32
Heythuysen (Gemeente Leudal)
Beltkorenmolen St. Anthonis; bovenkruier 1875.

Halfvrijstaand herenhuis

Dorpstraat 85
Heythuysen (Gemeente Leudal)
Inleiding Halfvrijstaand herenhuis. Het oudste gedeelte van het pand dateert uit 1770. Na een brand omstreeks 1870 waarbij het oude pand de..

Gesloten hoeve

Dorpstraat 152
Heythuysen (Gemeente Leudal)
Gesloten hoeve, XIX A. Topgevel met vlechtingen. Gewijzigde vensters.

Elshof

Walk 23
Heythuysen (Gemeente Leudal)
Elshof. Groot gesloten boerderijencomplex, XIX A. Woonhuis met ankerjaartal 1837; topgevels met vlechtingen en ovale openingen (enige dichtg..

Voormalige Kerkhofkapel

Dorpstraat 120
Heythuysen (Gemeente Leudal)
Voormalige Kerkhofkapel, een neoclassicistisch gebouw XIX A, met een front in de trant van een Dorische tempel, voorzien van halfzuilen; op ..

Kaart & Routeplanner