Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat K28 in Griendtsveen

Militair Object

Deurneseweg 1
5766PH Griendtsveen (gemeente Horst aan de Maas)
Limburg

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Kazemat K28

Inleiding Even ten noorden van de spoorlijn Eindhoven-Venlo staat aan de rand van een weiland aan de Grauwveenweg de S-KAZEMAT K28. Binnen de gelaagde opbouw van accesverdediging maakt de kazemat deel uit van de meest oostelijke, vooruitgeschoven "gordel", circa 1500 meter ten oosten van de eigenlijke linie. Omschrijving De kazemat is een onderdeel van de accesverdediging van de spoorlijn Eindhoven-Venlo die te Griendtsveen het Peelgebied doorkruist. De kazemat flankeert de Grauwveenweg welke in de richting van de spoorwegovergang bij het acces van Griendtsveen loopt. Daarnaast kan de kazemat ook frontaal vuur afgeven op het voorterrein van de spoordijk, het terrein tussen de weg en de spoorlijn. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote historische en landschappelijke belevingswaarde. Verder wordt gewezen op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523259
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat K28 in Griendtsveen

Turfstrooiselfabriek

Deurneseweg 2
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding De voormalige turfstrooiselfabriek van Griendtsveen betreft het laatste restant van het vroegere fabriekscomplex voor de ver- en ..

Kazemat K29

Deurneseweg 1
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding Aan de rand van het zuidelijk gedeelte van de Lavendellaan, in het meest oostelijke deel van Griendtsveen, staat S-kazemat K 29. ..

Voormalige kantoor van de firma Van der Griendt

Deurneseweg 1
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding Omstreeks 1900 in de stijl van het traditionalisme gebouwd voormalig kantoor voor de firma Van der Griendt. Het ontwerp wordt toe..

Ophaalbrug Apostelweg

Apostelweg 1
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding Stalen ophaalbrug gelegen nabij de Apostelweg in Griendtsveen. De in totaal vier ophaalbruggen werden gebouwd omstreeks 1905. Dez..

Voormalige herberg met ontspanningsruimte

Lavendellaan 25
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding Omstreeks 1900 in de stijl van het traditionalisme gebouwde voormalige herberg en ontspanningsruimte bestemd voor de seizoensarbe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kazemat K28 in Griendtsveen