Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat K26 in Griendtsveen

Militair Object

Deurneseweg 1
5766PH Griendtsveen (gemeente Horst aan de Maas)
Limburg

Bouwjaar: 1939-1940

(1 recensie)

Beschrijving van Kazemat K26

Inleiding Direct aan de noordzijde van de spoorlijn Eindhoven-Venlo ligt aan de rand van de spoordijk de S-KAZEMAT K26, daterende uit 1939-1940. De kazemat is een onderdeel van de accesverdediging van de spoorlijn die te Griendtsveen het Peelgebied doorkruist. Binnen de gelaagde accesverdediging maakt de kazemat deel uit van de middelste "ring": het heeft een vooruitgeschoven positie van circa 500 meter ten opzichte van de directe linie. Omschrijving De kazemat kan vuur uitbrengen in oostelijke richting, waarbij zowel treinen kunnen worden geraakt als het land aan de frontzijde. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote historische en landschappelijke belevingswaarde. Verder wordt gewezen op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523257
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen (1)

Kazemat K26
5
Recensie door: ()
Vanuit mijn fascinatie voor de architectuur van de kazematten en hun inmiddels cultuur-historische context heb ik midden jaren 90 ter plekke research gedaan en schilderijen gemaakt van diverse types, o.a. in Griendtsveen, Meijel en Venlo: http://www.obras-del-alma.com/Bunkers.html
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat K26 in Griendtsveen

Vrijstaand voormalig postkantoor met woonhuis voor de postbode

St. Barbarastraat 37
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding Vrijstaand voormalig postkantoor met woonhuis voor de postbode, gebouwd omstreeks 1900. Het pand is gebouwd in de stijl van het t..

R.K. St. Barbara-kerk

Helenaveenseweg 48
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding In de stijl van het traditionalisme gebouwde Sint Barbara-kerk. De kerk werd gebouwd in 1895 naar een ontwerp van Jac. van Groene..

Voormalige pastorie Griendtsveen

Helenaveenseweg 50
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding De voormalige pastorie van Griendtsveen werd gebouwd in 1895 naar een ontwerp van architect L. Kooken. De voormalige pastorie wer..

Villa Erica

Sphagnumweg 5
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding Woonhuis gebouwd voor het stafpersoneel van de firma Van der Griendt. De woning is gebouwd in de stijl van het traditionalisme. H..

Brug half 12

Sphagnumweg 5
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding De Half Twaalfse brug, een OPHAALBRUG die haar naam ontleent aan de oorspronkelijke ligging tussen sluis elf en twaalf in de Zui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kazemat K26 in Griendtsveen