Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis met tuinhek in Zevenaar

Kasteel Buitenplaats

Kerkstraat 24
6901AC Zevenaar
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1923 1923 ca. 1923


Beschrijving van Koetshuis met tuinhek

Omschrijving Gedeeltelijk onderkelderd KOETSHUIS van één bouwlaag en zolder op rechthoekig grondplan. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen, voorzien van gezaagde windveren en watert grotendeels af via niet oorspronkelijke mastgoten. Onder het dakoverstek is een gezaagde druiplijst met accolade-motief aangebracht. De hoog opgetrokken bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld. Met uitzondering van de lange rechter gevel zijn alle gevels gecementeerd. De oorspronkelijke gevelopeningen worden rondboogvormig afgesloten (rollagen). De vensters zijn samengesteld uit een vierruits openslaand onderraam en een halfrond drieruits bovenlicht (V-vormige roedenindeling). De voorgevel aan de straatzijde heeft in het midden een omstreeks 1923 ingehakte inrijpoort met dubbele paneeldeur. De bovenpanelen van de deur zijn voorzien van glas. De gemetselde poortomlijsting heeft siermetselwerk aan de bovenzijde. Een opgeklampte deur ongeveer halverwege de rechter gevel geeft toegang tot een dwarsgang. Achter deze deur voert een steektrap naar de zolder. De gang leidt naar het koetshuis aan de voorzijde. Dit vertrek was oorspronkelijk in gebruik als bakhuis. De schouw met oven is bewaard gebleven. De gang leidt tevens naar een kelder en opkamer (knechtenkamer) aan de achterzijde van het gebouw. Aan de rechter zijde sluit op het koetshuis een TUINHEK aan. Deze erfscheiding bestaat uit een laag gemetseld muurtje en dito hekpijlers. Tussen de hekpijlers zijn eenvoudige houten hekwerken bevestigd, alsmede een dubbel draaihek in het midden. Het hekwerk dateert waarschijnlijk uit ca. 1923 toen ook de dubbele deur in het koetshuis is gerealiseerd. Waardering KOETSHUIS met TUINHEK. - Van architectuurhistorische waarde als goed en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een bijgebouw, dat aanvankelijk dienst deed als bakhuis annex knechtenkamer en later in gebruik werd genomen als koetshuis. Het bouwwerk en het tuinhek zijn zorgvuldig gedetailleerd. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een karakteristiek complex in de historische stadskern van Zevenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523218
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis met tuinhek in Zevenaar

Herenhuis bestaande uit twee gedeelten

Kerkstraat 24
Zevenaar
Herenhuis (XVIIb) bestaande uit twee gedeelten. Aan de straat een rechthoekig voorhuis van vijf vensterassen, alleen beganegrond met schildd..

Houten duiventoren met smeedijzeren hek

Kerkstraat 24
Zevenaar
Omschrijving Houten DUIVENTOREN met smeedijzeren HEK uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De vrijstaande toren heeft een onderbouw voor ..

Herenhuis met omlopend schilddak

Kerkstraat 28
Zevenaar
Herenhuis (midden XIX) met omlopend schilddak. Hoeklisenen; ramen uit de bouwtijd; in de rechter gevel deur met omlijsting.

"Huis Rijck"

Kerkstraat 29
Zevenaar
"Huis Rijck". Op de hoek van het Stationsplein gelegen in oorsprong laat-middeleeuws huis, waarvan zadeldak en zijtopgevels in XIX zijn gewi..

R.K. Kerk, St. Andreas

Markt 2
Zevenaar
R.K. Kerk, St. Andreas. Driebeukige pseudobasiliek; de westelijke vier traveeën XV B (?), vergroot met een neogotische koorpartij in 1870 e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis met tuinhek in Zevenaar

Foto's (1)