Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten duiventoren met smeedijzeren hek in Zevenaar

Tuin Park Landgoed

Kerkstraat 24
6901AC Zevenaar
Gelderland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Houten duiventoren met smeedijzeren hek

Omschrijving Houten DUIVENTOREN met smeedijzeren HEK uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De vrijstaande toren heeft een onderbouw voor kippen en een bovenbouw voor duiven. De grote ONDERBOUW heeft een achthoekig grondplan. De houten wanden van verticale kraalschroten zijn geplaatst op een stenen plint. De wanden zijn wit geschilderd. Aan vier van de acht zijden zijn enkele schroten geperforeerd ten behoeve van de lichttoetreding in het kippenhok. De onderbouw wordt afgesloten door een zinken roevendak. Onder het dakoverstek is een gezaagde lijst met accolade-motief aangebracht. Aan de zijde van de kippenren is een kleine opening voor de dieren uitgespaard. De cirkelvormige kippenren is met een eenvoudig smeedijzeren spijlen-HEK afgezet. Het hek is geplaatst op een bakstenen plint. De kleinere BOVENBOUW bestaat uit een vierkant tussenlid en een uitkragend duivenhuis op ongelijkzijdig achthoekig grondplan (vierkant met afgeschuinde hoeken). De groen geschilderde balken en stijlen zijn voorzien van houtsnijwerk: vellingen en rood geschilderde knopvormige profielen. De glad afgewerkte houten wanden zijn wit geschilderd. In vier van de acht zijden is een kleine opening uitgespaard met een aanvliegplankje. De bovenbouw wordt afgesloten door een zinken tentdak met overstek en houten piron. Waardering DUIVENTOREN met HEK (XIXd). - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten duiventoren met de dubbelfunctie kippenhok (in de onderbouw met een ren) en duivenhuis (in de bovenbouw). Het object valt op door de bijzondere hoofdvorm, het rijke houtsnijwerk en het kleurgebruik. Het object heeft enige zeldzaamheidswaarde. - Van cultuurhistorische waarde als duidelijk symbool, veelal bij kastelen en adellijke huizen, van het recht om er grote vluchten op na te houden. Het object herinnert tevens aan een voorbije tijd waarin door velen duiven werden gehouden voor consumptie, mestproductie en koeriersdiensten. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een karakteristiek complex in de historische stadskern van Zevenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523217
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten duiventoren met smeedijzeren hek in Zevenaar

Herenhuis bestaande uit twee gedeelten

Kerkstraat 24
Zevenaar
Herenhuis (XVIIb) bestaande uit twee gedeelten. Aan de straat een rechthoekig voorhuis van vijf vensterassen, alleen beganegrond met schildd..

Koetshuis met tuinhek

Kerkstraat 24
Zevenaar
Omschrijving Gedeeltelijk onderkelderd KOETSHUIS van één bouwlaag en zolder op rechthoekig grondplan. Het zadeldak is gedekt met gesmoord..

Herenhuis met omlopend schilddak

Kerkstraat 28
Zevenaar
Herenhuis (midden XIX) met omlopend schilddak. Hoeklisenen; ramen uit de bouwtijd; in de rechter gevel deur met omlijsting.

"Huis Rijck"

Kerkstraat 29
Zevenaar
"Huis Rijck". Op de hoek van het Stationsplein gelegen in oorsprong laat-middeleeuws huis, waarvan zadeldak en zijtopgevels in XIX zijn gewi..

R.K. Kerk, St. Andreas

Markt 2
Zevenaar
R.K. Kerk, St. Andreas. Driebeukige pseudobasiliek; de westelijke vier traveeën XV B (?), vergroot met een neogotische koorpartij in 1870 e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)