Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kegelschuur in Stroe

Nijverheid Industrie

Wolweg 79
3776LN Stroe (gemeente Barneveld)
Gelderland

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Kegelschuur

Omschrijving onderdeel C Van een zaadkelder voorziene, zwartgeschilderde houten KEGELSCHUUR uit 1926 op rechthoekig grondplan. De schuur heeft een pseudobasilikale opbouw en bestaat uit twee zijbeuken met flauwe lessenaarsdaken en een hoger opgetrokken middenbeuk met een zeer flauw hellend zadeldak. De schuur is iets groter dan de andere tot het complex behorende kegelschuur. De dakbedekking bestaat thans uit golfplaten en de afwatering vindt plaats via hanggoten. De gevels zijn voorzien van een beschieting met horizontaal gepotdekselde delen, die aan de beide zijgevels beweegbaar zijn en ten behoeve van de luchtcirculatie kunnen worden opengezet. De VOORGEVEL en de ACHTERGEVEL zijn volledig symmetrisch opgezet en bezitten in de middenbeuk grote, dubbele opgeklampte (diagonale planken) deuren. In de RECHTER ZIJGEVEL bevindt zich een opgeklampte toegangsdeur met bovenlicht. Het INTERIEUR van de schuur bezit aan weerszijden een zestal 'droogkasten' bestaande uit een houten raamwerk met een aantal verlegbare schuinliggende roosters boven elkaar, waarop de dennenkegels bewaard worden. De vloer van de schuur is bestraat met klinkers. Waardering KEGELSCHUUR (complexonderdeel C) uit 1926. -Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een opslagschuur voor dennenkegels, die opvalt door het toegepaste basilikale schema en de beweegbare zijwanden ten behoeve van de luchtcirculatie tijdens de opslag. -Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de Rijkszaadeest, de schuur bezit ensemblewaarden met de andere complexonderdelen en is in samenhang hiermee beeldbepalend aan de Wolweg. -Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de rijkszaadeest die een grote rol speelt in de geschiedenis van de Nederlandse bosbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523205
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kegelschuur in Stroe

Zaadeestgebouw

Wolweg 79
Stroe (Gemeente Barneveld)
Omschrijving complexonderdeel A De vrijstaande ZAADEEST is opgetrokken op een rechthoekig grondplan en telt een bouwlaag en een zolderverd..

Kegelschuur

Wolweg 79
Stroe (Gemeente Barneveld)
Omschrijving onderdeel B Zwartgebeitste houten KEGELSCHUUR op rechthoekig grondplan. De schuur heeft een pseudobasilikale opbouw en bestaat..

Hoeve "Hooimansgoed"

Wolweg 6
Stroe (Gemeente Barneveld)
Hoeve "Hooimansgoed" Fraaie, 18e eeuwse boerderij onder hoog, rieten wolfdak. In de van vlechtingen voorziene voorgevel vensters met 24-ruit..

Terrein waarin 12 grafheuvels alsmede de overblijfselen van verschillende prehistorische cultuurperioden

-
Stroe (Gemeente Barneveld)
Terrein waarin 12 grafheuvels alsmede de overblijfselen van verschillende prehistorische cultuurperioden. Datering: Mesolithicum, Neolithicu..

Terrein waarin twee grafheuvels

-
Barneveld
Terrein waarin 2 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kegelschuur in Stroe

Foto's (1)