Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kegelschuur in Stroe

Nijverheid Industrie

Wolweg 79
3776LN Stroe (gemeente Barneveld)
Gelderland

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Kegelschuur

Omschrijving onderdeel B Zwartgebeitste houten KEGELSCHUUR op rechthoekig grondplan. De schuur heeft een pseudobasilikale opbouw en bestaat uit twee zijbeuken met flauwe lessenaarsdaken en een hoger opgetrokken middenbeuk met een zeer flauw hellend zadeldak. De bedekking bestaat thans uit golfplaten. De gevels zijn voorzien van een beschieting met horizontale gerabatte delen, die aan de beide zijgevels beweegbare vleugels bezitten die ten behoeve van de luchtcirculatie kunnen worden opengezet. De VOORGEVEL is volledig symmetrisch opgezet en bezit in de middenbeuk een dubbele opgeklampte deur. In de LINKER GEVEL bevindt zich een enkele opgeklampte deur. De ACHTERGEVEL bezit voor de linker beuk een opgeklampte deur en een vierruits ijzeren venster, waarachter zich in het INTERIEUR een intern timmerhok bevindt. Voorts bevinden zich in de schuur ter weerszijden van de middengang een aantal 'droogkasten', bestaande uit een houten raamwerk met een aantal verlegbare schuinliggende roosters boven elkaar, waarop de dennenkegels bewaard worden. Waardering KEGELSCHUUR (complexonderdeel B) uit 1913. -Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een opslagschuur voor dennenkegels, die opvalt door het toegepaste basilikale schema en de beweegbare zijwanden ten behoeve van de luchtcirculatie. -Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de Rijkszaadeest. De schuur bezit ensemblewaarden met de andere complexonderdelen en is in samenhang hiermee beeldbepalend aan de Wolweg. -Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de rijkszaadeest die een grote rol speelt in de geschiedenis van de Nederlandse bosbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523204
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kegelschuur in Stroe

Zaadeestgebouw

Wolweg 79
Stroe (Gemeente Barneveld)
Omschrijving complexonderdeel A De vrijstaande ZAADEEST is opgetrokken op een rechthoekig grondplan en telt een bouwlaag en een zolderverd..

Kegelschuur

Wolweg 79
Stroe (Gemeente Barneveld)
Omschrijving onderdeel C Van een zaadkelder voorziene, zwartgeschilderde houten KEGELSCHUUR uit 1926 op rechthoekig grondplan. De schuur h..

Hoeve "Hooimansgoed"

Wolweg 6
Stroe (Gemeente Barneveld)
Hoeve "Hooimansgoed" Fraaie, 18e eeuwse boerderij onder hoog, rieten wolfdak. In de van vlechtingen voorziene voorgevel vensters met 24-ruit..

Terrein waarin 12 grafheuvels alsmede de overblijfselen van verschillende prehistorische cultuurperioden

-
Stroe (Gemeente Barneveld)
Terrein waarin 12 grafheuvels alsmede de overblijfselen van verschillende prehistorische cultuurperioden. Datering: Mesolithicum, Neolithicu..

Terrein waarin twee grafheuvels

-
Barneveld
Terrein waarin 2 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kegelschuur in Stroe

Foto's (1)