Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuw Hondorp: Houten schuur in Aalten

Boerderij

Hondorpweg 7
7121KA Aalten
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Nieuw Hondorp: Houten schuur

Omschrijving Rechts achter de boerderij staat een grote houten SCHUUR waarvan de gebinten afkomstig zijn van een gesloopte achttiende eeuwse boerderij. De schuur is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft een afgewolfd zadeldak dat bedekt is met rode Hollandse pannen en wordt afgesloten door houten windveren. De VOORGEVEL heeft in het midden een grote recht afgesloten deuropening met links een vierruits raampje en rechts een dubbele opgeklampte houten deur. De LINKER ZIJGEVEL heeft in het midden een grote deuropening met dubbele deuren onder een opgewipt lessenaarsdak. De ACHTERGEVEL heeft centraal een recht afgesloten deeldeuropening met houten deeldeuren en een middeler. De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een bakstenen muurdeel met een raam. In het midden van de gevel zit een opgeklampte dubbele houten deur. De rechterzijde van de gevel heeft een lage, bakstenen borstwering. Waardering HOUTEN SCHUUR uit de negentiende eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten schuur uit de negentiende eeuw die in hoofdvorm en detaillering goed bewaard is gebleven. De boerderij met bijbehorende gebouwen is een goed voorbeeld van de functionele en typologische ontwikkeling van de hallehuisboerderij in de eerste helft van de twintigste eeuw. - Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een boerderijcomplex die verder nog bestaat uit een hoofdgebouw met aanbouw en een varkensschuur. Het geheel van boerderij met bijgebouwen vormt qua aanleg en structuur een karakteristiek ensemble. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het object die verbonden is met de agrarische geschiedenis van Nederland en Aalten in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523189
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuw Hondorp: Houten schuur in Aalten

Hallenhuisboerderij Nieuw Hondorp

Hondorpweg 7
Aalten
Omschrijving Het hoofdgebouw bestaat uit een boerderij van het type HALLEHUISBOERDERIJ uit 1898 met een AANBOUW uit 1913. De éénlaags BO..

Nieuw Hondorp: Varkensschuur

Hondorpweg 7
Aalten
Omschrijving De VARKENSSCHUUR is opgetrokken op een rechthoekig grondplan met de nok loodrecht op de straat. Het wolfsdak is bedekt met ges..

Grenspaal 171 tussen Gelderland en Munster

Veenhuisweg
Aalten
Terzijde van de Veenhuisweg bij de Bodendijk naast grenspaal 749 op een heuveltje, de rode, Bentheimerstenen GRENSSTEEN nr 171 met de wapens..

Villa met bedrijfsgebouw

Stationsstraat 55
Aalten
Inleiding Vrijstaande VILLA met aangebouwd BEDRIJFSGEBOUW gelegen in het centrum van Aalten. De villa is gebouwd in 1935 door de architect ..

Beekhuize

Dijkstraat 14
Aalten
Statig herenhuis (XIXa) met hoog schilddak, waarin dakkapel met gebogen fronton en vleugelstukken. Hoekschoorstenen. Gaaf bewaarde gevel met..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)