Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuw Hondorp: Varkensschuur in Aalten

Boerderij

Hondorpweg 7
7121KA Aalten
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Nieuw Hondorp: Varkensschuur

Omschrijving De VARKENSSCHUUR is opgetrokken op een rechthoekig grondplan met de nok loodrecht op de straat. Het wolfsdak is bedekt met gesmoorde Hollandse pannen en wordt afgesloten door windveren. In het rechter dakschild bevindt zich een bakstenen schoorsteen. De achtergevel en de rechter zijgevel zijn voorzien van een gepleisterde plint. De VOORGEVEL heeft drie traveeën met in de middelste travee een houten deur met tweeruits bovenlicht en aan weerszijden een vierruits schuifraam met tweeruits bovenlicht en houten luiken. In de top bevinden zich twee tweeruits zolderraampjes. Alle gevelopeningen zijn voorzien van een segmentboog. De RECHTER ZIJGEVEL heeft van links naar rechts een getoogd meerruits stalraam afgesloten door een strek, een houten deur afgesloten door een strek, een getoogd meerruits stalraam afgesloten door een strek, een vijfruits stalraam afgesloten door een rollaag en een brede korfboogvormige opening afgesloten door een strek. In het nieuwe gedeelte zit een zesruits stalraam gevolgd door een houten deur, beide afgesloten door een rollaag. De LINKER ZIJGEVEL heeft van links naar rechts een houten deur en een zesruits stalraam, en in het oude gedeelte een brede korfboogvormig afgesloten opening, een stalraam, een getoogde houten deur, een tweeruits kelderraampje en een getoogde houten deur. De ACHTERGEVEL bevat vier zesruits stalramen en heeft in de top een houten luik. Het INTERIEUR van het oude gedeelte is nog grotendeels oorspronkelijk en bevat onder meer een aardappelkelder. Waardering Parallel aan de boerderij gesitueerde VARKENSSCHUUR. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een varkensschuur uit de eerste kwart van de twintigste eeuw. Het object is gebouwd in een bouwstijl die aansluit bij de bouwstijl van het hoofdgebouw en is in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven. - Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een boerderijcomplex dat verder nog bestaat uit een hoofdgebouw uit 1898 met een aanbouw uit 1913 en een houten schuur. Het geheel van hoofd- en bijgebouwen vormt qua aanleg en structuur een karakteristiek ensemble. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het object als onderdeel van een boerderijcomplex. Daarmee is het object verbonden met de agrarische geschiedenis van Nederland en Aalten in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523188
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuw Hondorp: Varkensschuur in Aalten

Hallenhuisboerderij Nieuw Hondorp

Hondorpweg 7
Aalten
Omschrijving Het hoofdgebouw bestaat uit een boerderij van het type HALLEHUISBOERDERIJ uit 1898 met een AANBOUW uit 1913. De éénlaags BO..

Nieuw Hondorp: Houten schuur

Hondorpweg 7
Aalten
Omschrijving Rechts achter de boerderij staat een grote houten SCHUUR waarvan de gebinten afkomstig zijn van een gesloopte achttiende eeuws..

Grenspaal 171 tussen Gelderland en Munster

Veenhuisweg
Aalten
Terzijde van de Veenhuisweg bij de Bodendijk naast grenspaal 749 op een heuveltje, de rode, Bentheimerstenen GRENSSTEEN nr 171 met de wapens..

Villa met bedrijfsgebouw

Stationsstraat 55
Aalten
Inleiding Vrijstaande VILLA met aangebouwd BEDRIJFSGEBOUW gelegen in het centrum van Aalten. De villa is gebouwd in 1935 door de architect ..

Beekhuize

Dijkstraat 14
Aalten
Statig herenhuis (XIXa) met hoog schilddak, waarin dakkapel met gebogen fronton en vleugelstukken. Hoekschoorstenen. Gaaf bewaarde gevel met..

Kaart & Routeplanner