Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Bunswaard: veldoven in Beuningen Gld

Nijverheid Industrie

Dijk 10
6641LA Beuningen Gld (gemeente Beuningen)
Gelderland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van De Bunswaard: veldoven

Omschrijving Permanente VELDOVEN, bestaande uit twee in vuurvaste steen opgetrokken en in kruisverband gemetselde evenwijdige muren. De afstand tussen de twee muren bedraagt ca. 14 meter. De lengte van de muren bedraagt ca. 27 meter. Tussen de muren is een niet oorspronkelijke kapconstructie aangebracht. Eén open zijde is dichtgezet. In de dikke muren bevinden zich stookgaten met een segmentboogvormige afsluiting; elf stuks in beide muren en recht tegenover elkaar. Aan de buitenzijden van de muren bevinden zich vernieuwde bedrijfsruimten (berging, veestal) onder lessenaardak met golfplaten; oorspronkelijk was dit de plaats voor de stoker en het opslaan van de brandstof. Waardering Permanente VELDOVEN uit het laatste kwart van de 19de eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en herkenbaar bewaard gebleven voorbeeld van een permanente veldoven met twee evenwijdige muren. Het object heeft zeldzaamheidswaarde omdat in Nederland slechts ca. 12 vergelijkbare exemplaren zijn behouden. Het object wordt gekenmerkt door een uiterst functionele opzet. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het markant in het Gelderse rivierengebied gesitueerde fabriekscomplex "De Bunswaard". - Van cultuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke verschijningsvorm van deze permanente veldoven voor het periodiek stoken van bakstenen. Het object is van uitzonderlijk belang als zeldzame uitdrukking, in casu een veldoven, van de voor deze regio sedert het midden van de 19de eeuw zeer belangrijke nijverheid van de baksteenfabricage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523167
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Bunswaard: veldoven in Beuningen Gld

De Bunswaard: schoorsteen met steenoven

Dijk 10
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Omschrijving STEENOVEN met SCHOORSTEEN De in vuurvaste steen opgetrokken OVEN op rechthoekig grondplan beschikt over 24 stookkamers die b..

Boerderij, waarvan het gepleisterde woongedeelte links een opkamer heeft en gedekt wordt door een deels met riet, deels met pannen gedekt schilddak

Scharsestraat 15
Weurt (Gemeente Beuningen)
17e eeuwse boerderij, waarvan het gepleisterde woongedeelte links een opkamer heeft en gedekt wordt door een deels met riet, deels met panne..

Voormalig dijkmagazijn

Dijk 41
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Inleiding Voormalig DIJKMAGAZIJN uit ca. 1900 gebouwd in een traditionele stijl die wordt gekenmerkt door een sobere vormgeving en materiaa..

Gepleisterde boerderij

Dorpsstraat 19
Oosterhout (Gemeente Overbetuwe)
Gepleisterde boerderij, waarvan het woongedeelte, midden 19e eeuw, bestaat uit twee evenwijdig lopende vleugels onder schilddaken. De voorge..

Sint-Andreaskerk

Kerkstraat 14
Weurt (Gemeente Beuningen)
Inleiding Rooms-katholieke neogotische dorpsKERK uit het einde van de 19e eeuw. De kerk werd in 1895-1896 in fasen gebouwd naar ontwerp van..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Bunswaard: veldoven in Beuningen Gld