Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Bunswaard: schoorsteen met steenoven in Beuningen Gld

Nijverheid Industrie

Dijk 10
6641LA Beuningen Gld (gemeente Beuningen)
Gelderland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van De Bunswaard: schoorsteen met steenoven

Omschrijving STEENOVEN met SCHOORSTEEN De in vuurvaste steen opgetrokken OVEN op rechthoekig grondplan beschikt over 24 stookkamers die bereikbaar zijn via afsluitbare kruipoorten in de schuin oplopende gevels. De poorten zijn rondboogvormig afgesloten. Boven de poorten is tegen de vier zijden van de oven een dakoverstek geplaatst. Het dak is gedekt met rode oude en verbeterde Hollandse pannen en watert af zonder goten. Het overstek rust op een houtconstructie van stijlen en schoren. De houten stijlen zijn geplaatst op stenen poeren. Op de hoeken van het gebouw is het overstek afgeschuind. De oven is aan de bovenzijde afgedekt met een dikke laag klei en zand. Op de STOOK-ZOLDER worden via kleine stookgaten kolen gestort tussen de opgestapelde vormelingen. De stookzolder ontvangt licht door rechthoekige twaalfruits vensters. Deze vensters zijn aange-bracht in gepotdekselde wanden. De zolder wordt overkapt door een langgerekt zadeldak op samengestelde kapspanten van gezaagd hout. Het dak heeft een golvende noklijn en is gedekt met rode oude en verbeterde Hollandse pannen. Het dak watert af zonder goten. Aan de noordelijke korte zijde van het ovengebouw steekt een hoge SCHOORSTEEN om-hoog. De cilindervormige en zich verjongende pijp is in kruisverband gemetseld en heeft een uitgemetselde top. Op regelmatige afstanden zijn smeedijzeren ringen aangebracht. De schacht is ongeveer halverwege voorzien van letters in witte baksteen met (nu nog voor een deel) de naam: "TH. BURGERS & ZN." Waardering STEENOVEN "De Bunswaard" gebouwd omstreeks 1920. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en betrekkelijk gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een overslaande vlamoven met schoorsteen. Het object wordt gekenmerkt door een uiterst functionele architectuur in steen en hout. Opvallend is de in witte steen uitgevoerde naam op de schoorsteen: "TH. BURGERS & ZN.". - Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het Gelderse rivieren-gebied, waar sedert het midden van de 19de eeuw een concentratie van steenfabrieken ontstond. De steenoven is van veraf reeds herkenbaar aan de hoge schoorsteen en het grote pannendak. Met name de hoge schoorsteen is als 'landmark' van bijzondere betekenis voor het aanzien van de landschappelijke omgeving. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke verschijningsvorm van deze vlamoven met schoorsteen. Het object is van belang als uitdrukking van de voor deze regio sedert het midden van de 19de eeuw zeer belangrijke nijverheid van de baksteenfabricage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523166
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Bunswaard: schoorsteen met steenoven in Beuningen Gld

De Bunswaard: veldoven

Dijk 10
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Omschrijving Permanente VELDOVEN, bestaande uit twee in vuurvaste steen opgetrokken en in kruisverband gemetselde evenwijdige muren. De afs..

Boerderij, waarvan het gepleisterde woongedeelte links een opkamer heeft en gedekt wordt door een deels met riet, deels met pannen gedekt schilddak

Scharsestraat 15
Weurt (Gemeente Beuningen)
17e eeuwse boerderij, waarvan het gepleisterde woongedeelte links een opkamer heeft en gedekt wordt door een deels met riet, deels met panne..

Voormalig dijkmagazijn

Dijk 41
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Inleiding Voormalig DIJKMAGAZIJN uit ca. 1900 gebouwd in een traditionele stijl die wordt gekenmerkt door een sobere vormgeving en materiaa..

Gepleisterde boerderij

Dorpsstraat 19
Oosterhout (Gemeente Overbetuwe)
Gepleisterde boerderij, waarvan het woongedeelte, midden 19e eeuw, bestaat uit twee evenwijdig lopende vleugels onder schilddaken. De voorge..

Sint-Andreaskerk

Kerkstraat 14
Weurt (Gemeente Beuningen)
Inleiding Rooms-katholieke neogotische dorpsKERK uit het einde van de 19e eeuw. De kerk werd in 1895-1896 in fasen gebouwd naar ontwerp van..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Bunswaard: schoorsteen met steenoven in Beuningen Gld

Foto's (3)