Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Winssen

Boerderij

Poelsestraat 2
6645KK Winssen (gemeente Beuningen)
Gelderland

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Schuur

Omschrijving In het verlengde van het bedrijfsgedeelte staat op het achtererf een grote langwerpige SCHUUR onder een zadeldak met oud Hollandse pannen. Het dak heeft boven de topgevels windveren. Boven de zijgevels heeft het dak zinken bakgoten. Deze schuur, daterend uit 1866 is éénbeukig en heeft bakstenen gevels, opgetrokken in kruisverband. De lange zijgevels worden zowel aan buiten- als de binnenzijde geleed door liseenachtige muurverzwaringen, waarop de trekbalken van de kap rusten. De muren zijn binnen gepleisterd. Aan de buitenzijde zijn deze verzwaringen als architectonisch-decoratief element uitgevoerd. Ze bestaan uit gemetselde lisenen, die deze zijgevels in zeven vakken verdelen. Boven worden deze lisenen onderling verbonden door een horizontale uitspringende gemetselde band met een muizetandlijst eronder. In elke travee is een klein getoogd stalvenster met bakstenen lekdorpel en getoogd ijzeren 4-ruits stalraam met spinnekop opgenomen. De beide kopgevels hebben een topgevel. Ze hebben beide dezelfde indeling. Onder bevindt zich een brede bedrijfsdeuropening, afgesloten door een segmentboog en gevuld met dubbele opgeklampte bedrijfsdeuren. Boven de bedrijfsdeuropening bevindt zich een door een segmentboog afgesloten hooiluikopening met een getoogd opgeklampt luik. In de top bevindt zich een oculusvenstertje met ijzeren achtpas-tracering. De voorgevel van deze schuur heeft rechts naast de bedrijfsdeuropening een hardstenen gevelsteen met de tekst "Nellie Noorduijn 1866". Waardering SCHUUR uit 1866 - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een schuur op een boerenerf De schuur uit 1866 met in de zijwanden lisenen is zeer karakteristiek voor de tijd waarin het werd gebouwd. De detaillering van dit gebouw is zeer verzorgd uitgevoerd. - Van stedenbouwkundige / situeringswaarde als onderdeel van het complex dat een sterk beeldbepalende ligging heeft en zowel in het beeld van de Poelsestraat zelf, als in het beeld vanuit de ten noorden ervan gelegen Van Heemstraweg een zeer opvallende rol speelt. In dit fraaie beeld spelen de plaatsing van de gebouwen ten opzichte van elkaar en het monumentale geboomte op het erf en langs de het complex doorsnijdende Poelsestraat een belangrijke rol. De boerderij met bijgebouwen staat op een al oude boerenplaats en het geheel speelt dan ook een belangrijke rol in de historische structuur ter plaatse. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523162
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Winssen

Bouwlust

Poelsestraat 2
Winssen (Gemeente Beuningen)
Omschrijving De BOERDERIJ bestaat in kern uit een T-boerderij met een éénlaags voorhuis, dat aan de rechter zijde is onderkelderd met een..

Schuur

Poelsestraat 3
Winssen (Gemeente Beuningen)
Omschrijving Aan de zuidzijde van de Poelsestraat ligt een SCHUUR die tot het oorspronkelijke complex "Bouwlust" behoort en vermoedelijk in..

Bloemenstein

Van Heemstraweg 37
Winssen (Gemeente Beuningen)
Huis "Bloemenstein". Herenboerderij, midden 19e eeuw, waarvan het met een rieten schilddak gedekte woonhuis dwars op de stal gebouwd is. Deu..

Terrein waarin overblijfselen van een nederzetting

-
Winssen (Gemeente Beuningen)
Terrein waarin overblijfselen van een nederzetting. Datering: Romeinse tijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Dijkmagazijn

Dijk 27
Winssen (Gemeente Beuningen)
Inleiding Ten noordoosten van de dorpskern van Winssen, vlakbij een waai ligt binnendijks in een scherpe bocht, deels tegen het dijklichaam..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Winssen

Foto's (1)