Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lijkenhuisje in Beuningen Gld

Graf Begraafplaats

Dorpssingel 1
6641BE Beuningen Gld (gemeente Beuningen)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Lijkenhuisje

Omschrijving Het LIJKENHUISJE op het kerkhof is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft bakstenen gevels onder zadeldak met gesmoorde oud Hollandse pannen met houten, aan de onderzijde geschulpte windveren boven de topgevels. Het huisje heeft in de westelijke kopgevel een deuropening onder segmentboog met gepleisterde boogtrommel afgesloten door een opgeklampte deur. In de zijgevels worden de smalle spleetvenstertjes afgesloten door een schijnboog. Waardering LIJKENHUISJE van omstreeks 1900 - Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een lijkenhuisje van rond 1900 op een dorpsbegraafplaats. Het huisje heeft een sobere maar herkenbare vormgeving en in samenhang met de omringende begraafplaats is er sprake van een grote ensemblewerking. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de begraafplaats en van het katholieke kerkcomplex dat in de historische gegroeide dorpskern van Beuningen een beeldbepalende rol speelt. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat eeuwenlang een belangrijke rol in het leven van de bewoners van het dorp Beuningen heeft gespeeld. In het persoonlijke leven van veel inwoners speelde of speelt de kerk een bepalende rol. Veel inwoners zijn in de R.K. Corneliuskerk gedoopt, getrouwd en tenslotte ook begraven. Op het kerkhof liggen diverse telgen van bekende Beuningse families begraven die in de geschiedenis van het dorp een bepalende rol hebben gespeeld. Ook zijn op het kerkhof verschillende pastoors begraven. Het huidige kerkhof is gelegen op een terrein dat al eeuwen in gebruik is als begraafplaats. Het kerkhof fungeert samen met de kerk als een tastbare herinnering voor veel gebeurtenissen uit het verleden, waarin de kerk zowel op algemeen als persoonlijk niveau een rol heeft gespeeld. Het terrein is ook in archeologisch opzicht van groot belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523149
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lijkenhuisje in Beuningen Gld

R.K. Corneliuskerk

Dorpssingel 1
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Omschrijving Neogotische Kerk, gelegen op een kerkhof, dat wordt omgeven door een eenvoudig smeedijzeren HEKWERK. De kerk heeft een forse w..

Pastorie

Dorpssingel 2
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Omschrijving De gedeeltelijk onderkelderde (linker voorzijde) PASTORIE heeft thans de vorm van een langwerpige bouwblok, dat bestaat uit tw..

Heilig Hartbeeld

Dorpssingel 2
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Omschrijving Het HEILIG HARTBEELD is geplaatst op een hoge achtzijdige sokkel van tufsteen, aan de bovenzijde afsluitend met een geprofilee..

Tuinmuur en hek

Dorpssingel 2
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Omschrijving De tuin ten zuiden van de pastorie wordt aan de oostzijde van de straat afgesloten door een bakstenen TUINMUUR met bakstenen p..

Koetshuis

Dorpssingel 2
Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Omschrijving Links achter de pastorie bevindt zich in de tuin nog een vrijstaand bijgebouw in de vorm van een KOETSHUIS uit 1885. Het gebo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)