Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Reclamemuurschildering voor Graaf Egbert Sigaren in Culemborg

Overig

Veerweg 78
4101AL Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: 1900-1925

(2 recensies)

Beschrijving van Reclamemuurschildering voor Graaf Egbert Sigaren

Inleiding Reclame-MUURSCHILDERING voor graaf Egbert-sigaren, begin 20ste eeuw. Hoewel de tabaksteelt tot het derde kwart van de 19de eeuw behoorde tot een van de belangrijkste middelen van bestaan in Gelderland kreeg deze enkele jaren later concurrentie te duchten van buitenlandse tabakssoorten. Dit betekende echter nog niet het einde van de tabaksnijverheid in Culemborg. De muurschildering van tabaksreclame aan de Veerweg is uitgevoerd op een gevel van arbeiderswoningen aan het begin van de Veerweg die vanaf de zuidelijke oever van de Lek het stadscentrum in leidt. Omschrijving De muurschildering is aangebracht op de noordwestelijk gelegen blind uitgevoerde eindgevel van een rij woonhuizen aan de Veerweg op de hoek met de Steenovenslaan. Hij beslaat de gevel vanaf de verdiepingsvloer tot in de nok van de puntgevel. De ten tijde van de inventarisatie in slechte staat verkerende schildering toont tegen een fond van geel en wit, ten halve lijve een man, uitgerust in historische kledij met brede kanten kraag en hoed. Voorzien van snor en kinbaardje, prijst hij 'GRAAF EGBERT-SIGAREN' aan dat in witte letters op een dwarsgeplaatste roodbruine ondergrond is te lezen. Onderaan de schildering is, nu nog nauwelijks leesbaar, de tekst 'PROBEER 'T EENS' aangebracht. Waardering Reclame-muurschildering. - Van kunsthistorisch belang als goed voorbeeld van een reclame-muurschildering uit begin 20ste eeuw. - Situeringswaarde vanwege de prominente ligging aan de Veerweg langs de toegangsweg naar het centrum van de stad op de zuidelijke oever van de Lek. - Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geschilderde reclame-uiting van een landelijk bekend produkt. De schilderingen die op grote schaal in het straatbeeld voorkwamen zijn nu merendeels verdwenen en als zodanig bezit deze schildering zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523141
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Reclamemuurschildering voor Graaf Egbert Sigaren
4
Recensie door: ()
Opmerking; De oorspronkelijke muurschildering is gemaakt door N.G. van Os uit Culemborg. Jammer dat zijn naam niet wordt vernoemd.
Reclamemuurschildering voor Graaf Egbert Sigaren
4
Recensie door: ()
Opmerking; De oorspronkelijke muurschildering is gemaakt door N.G. van Os uit Culemborg. Jammer dat zijn naam niet wordt vernoemd.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Reclamemuurschildering voor Graaf Egbert Sigaren in Culemborg

Rijkspeilschaal

Veerweg 3
Culemborg
Inleiding Het RIJKSPEILSCHAALHUISJE is gebouwd in ca. 1890 in een stijl die invloeden vertoont van Chaletstijl en wordt deels door een SPIJ..

Vishal

Havendijk 6
Culemborg
Vishal. Aan de oostzijde van de Havendijk aan een pleintje gesitueerd bakstenen gebouwtje met gebosseerde, natuurstenen pilasters en een voo..

Pand met verdieping en rechts een hoge trapgevel, laat-middeleeuws

Havendijk 8
Culemborg
Pand met verdieping en rechts een hoge trapgevel, laat-middeleeuws.

Hoekpand met twee woningen, koetshuis en winkel

Visstraat 1
Culemborg
Inleiding Het hoekpand met twee WONINGEN, een KOETSHUIS en een WINKEL is gebouwd in 1895 in neorenaissance-stijl in opdracht van H.A. van D..

Brug over de schoteldoekshaven met balusterleuningen

Havendijk 6
Culemborg
Brug over de Schoteldoekshaven met balusterleuningen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Reclamemuurschildering voor Graaf Egbert Sigaren in Culemborg