Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijkspeilschaal in Culemborg

Weg En Waterwerk

Veerweg 3
4101AJ Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: 1880-1900


Beschrijving van Rijkspeilschaal

Inleiding Het RIJKSPEILSCHAALHUISJE is gebouwd in ca. 1890 in een stijl die invloeden vertoont van Chaletstijl en wordt deels door een SPIJLENHEK omgeven. Het oorspronkelijk vrijstaande door een hekwerk omgeven gebouwtje heeft zijn functie van metingen van de waterstand in de Lek inmiddels verloren. Tegenwoordig maakt het door middel van een glazen tussenlid deel uit van het naastgelegen woonhuis dat niet onder de rijksbescherming valt. Het peilschaalhuisje bevindt zich ten noorden van het stadscentrum aan de Veerweg die aansluit op de veerbrug. Het meethuisje is gebouwd in het talud van het dijklichaam ten zuiden van de haven en is er met de rug naar toegekeerd. Omschrijving Het rijkspeilschaalhuisje bezit een rechthoekige plattegrond, is uit twee geledingen opgetrokken in gele baksteen (kruisverband) met alleen in de tweede geleding sierbanden van roodbruine baksteen. De eerste geleding die aan de straatzijde eindigt ter hoogte van het bordes van de trap, is uitgemetseld. De hoeken van het gebouwtje zijn eveneens licht uitgemetseld waardoor de zijden verdiepte velden bezitten. Alleen in de voor- en achterzijde zetten deze hoeklisenen zich voort tot onder de kruin van het zadeldak. Het gebouwtje wordt door een met de nokas haaks op de straat gesitueerd gedrukt zadeldak met bitumen, gedekt. Het door doorgestoken, bewerkte dakgordingen ondersteunde geprofileerde dakoverstek, is voorzien van een gesneden decoratieve lijst. De VOORGEVEL wordt door een hoge hardstenen trap die leidt naar een vleugel(paneel)deur gedomineerd. Het kozijn rust op hardstenen neuten en dito dorpel en wordt ontlast door een 1½ steens strek. Hierboven komt een hardstenen plaat voor waarin uitgehakt het woord 'RIJKS PEILSCHAAL'. In de LINKER ZIJGEVEL is een modern tussenlid ingeboet vanuit de naastgelegen woning. De ACHTERGEVEL bezit in de eerste geleding ruitvormig siermetselwerk en boven een 2x(1+2)-ruits schuifraam. Het venster is voorzien van persiënnes en gevat tussen een 1½ steens strek en hardstenen dorpel. De RECHTER ZIJGEVEL bevat enkel een venster, identiek aan dat in de achtergevel. Het perceel waarop het rijkspeilschaalhuisje zich bevindt wordt door een ijzeren SPIJLENHEK tussen twee regels omsloten dat aan de voorkant voorzien is van twee draaihekjes. Waardering RIJKSPEILSCHAALHUISJE met SPIJLENHEK, ca. 1890 - Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf voorbeeld van een rijkspeilschaalhuisje met opvallende vormgeving door siermetselwerk en decoratieve daklijst. - Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn kenmerkende ligging nabij de rivier de Lek en haven, gedeeltelijk geplaatst in het talud van het dijklichaam. - Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van het beheer van de waterhuishouding in het gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523140
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijkspeilschaal in Culemborg

Reclamemuurschildering voor Graaf Egbert Sigaren

Veerweg 78
Culemborg
Inleiding Reclame-MUURSCHILDERING voor graaf Egbert-sigaren, begin 20ste eeuw. Hoewel de tabaksteelt tot het derde kwart van de 19de eeuw ..

Vishal

Havendijk 6
Culemborg
Vishal. Aan de oostzijde van de Havendijk aan een pleintje gesitueerd bakstenen gebouwtje met gebosseerde, natuurstenen pilasters en een voo..

Pand met verdieping en rechts een hoge trapgevel, laat-middeleeuws

Havendijk 8
Culemborg
Pand met verdieping en rechts een hoge trapgevel, laat-middeleeuws.

Hoekpand met twee woningen, koetshuis en winkel

Visstraat 1
Culemborg
Inleiding Het hoekpand met twee WONINGEN, een KOETSHUIS en een WINKEL is gebouwd in 1895 in neorenaissance-stijl in opdracht van H.A. van D..

Brug over de schoteldoekshaven met balusterleuningen

Havendijk 6
Culemborg
Brug over de Schoteldoekshaven met balusterleuningen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Rijkspeilschaal in Culemborg

Foto's (1)