Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee gekoppelde schuurbergen in Zoelmond

Boerderij

Plein 7
4111KV Zoelmond (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw


Beschrijving van Twee gekoppelde schuurbergen

Inleiding Twee gekoppelde SCHUURBERGEN uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het object bevindt zich op het erf van boerderij De Werff, en is gesitueerd tussen het bedrijfsgedeelte van de boerderij en de iets hoger gelegen invalsweg Hoogeinde. De schuurbergen zijn evenals de boerderij met de ingangszijde naar het Plein gericht. Naar achteren loopt het erf af in de richting van de (voormalige) rivier de Zoel. De boerderij (het hoofdgebouw) valt buiten de bescherming. Omschrijving De twee gekoppelde SCHUURBERGEN hebben één gemeenschappelijke onderbouw voor de stalling van vee en werktuigen. Aan de achter- en rechter zijde is de stalling uitgebouwd. Het dakschild van deze uitbouw is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en watert af zonder goten. De houten wanden van de onderbouw bestaan uit gerabatte delen met messing en groef en zijn geplaatst op een bakstenen voetmuur. De stalling is aan de lange voorzijde bereikbaar via opgeklampte tweedelige deuren: twee dubbele en één enkelvoudig exemplaar. Aan deze zijde bevinden zich tevens enkele vier- en zesruits raampjes. De inwendige draagconstructie van de tasvloer bestaat uit een lange dekbalk op standvinken. De voor het opslaan van hooi bestemde open bovenbouw bestaat uit twee gescheiden tasruimten met elk een planken tasvloer, vier houten roeden en een in hoogte verstelbaar rieten tentdak met zinken afsluiting. Waardering Twee gekoppelde SCHUURBERGEN (XIXB). - Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een dubbele schuurberg uit de tweede helft van de 19de eeuw met een houten onderbouw (stalling) en twee verhoogde tasruimten met elk vier roeden en een rieten tentdak. Het is object is van bijzonder belang vanwege zijn bestemming en karakteristieke verschijningsvorm, welke verbonden zijn met de grote differentiatie aan bedrijfsgebouwen die karakteristiek is voor het 19de eeuwse boerenerf. - Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek en markant gesitueerd onderdeel van een waardevol agrarisch ensemble aan de rand van de dorpskern Zoelmond, op de plaats waar de invalsweg Hoogeinde uitmondt op het Plein. Het object speelt een beeldbepalende rol in dit historisch gegroeid gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523120
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee gekoppelde schuurbergen in Zoelmond

Herenhuis met hek en koetshuis met aangebouwde schuur

Plein 18
Zoelmond (Gemeente Buren)
Inleiding HERENHUIS met HEK en KOETSHUIS uit 1908 met aangebouwde 19de eeuwse SCHUUR. De eerste steen van het woonhuis is op 30 juni 1908 g..

Dorpshof

Hoogeinde 2
Zoelmond (Gemeente Buren)
"Dorpshof". Ten zuiden van de kerk ongeveer vierkant huis van parterre en verdieping met schilddak, blijkens steentje uit 1868 en geheel gaa..

Nederlands hervormde kerk

Plein 1
Zoelmond (Gemeente Buren)
Ned. Herv. Kerk (St. Jan Evangelist). Mooie, laat-gotische toren van drie bakstenen geledingen met ingesnoerde naaldspits. Sobere nissenarch..

Voormalige pastorie der hervormde kerk

Dorpsstraat 2
Zoelmond (Gemeente Buren)
Voormalige pastorie der Hervormde Kerk; in oorsprong waarschijnlijk 18e eeuws pand zonder verdieping onder zadeldak tussen puntgevels met vl..

Het Klooster

Haardijk 3
Zoelmond (Gemeente Buren)
Omschrijving Blokvormige VILLA "Het Klooster" van twee bouwlagen en zolder op rechthoekig grondplan. Het pand heeft twee kleine uitbouwen: ..

Kaart & Routeplanner