Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Peilschaal in Beusichem

Weg En Waterwerk

Lekdijk West 1
4112PD Beusichem (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Peilschaal

Omschrijving In het buitentalud van de Lekdijk opgenomen PEILSCHAAL, bestaande uit een nagenoeg rechthoekig ommuurd verzamelbekken voor water waarin een hardstenen paal. De in kruisverband gemetselde muur is voorzien van hardstenen afdekplaten. Vanaf de dijk gezien staat de hardstenen peilschaal opgesteld tegen de achterwand van het verzamelbekken. De rechthoekige peilschaal heeft een halfronde kop. Aan de voorzijde is met streepjes een verdeling aangebracht tot 70 boven NAP. Waardering PEILSCHAAL uit het laatste kwart van de 19de eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en zeldzaam voorbeeld van een instrument voor het meten van de waterstanden. Dergelijke objecten werden in de tweede helft van de 19de eeuw in het Gelderse rivierengebied gebouwd ten behoeve van de waterbeheersing. Het functioneel opgezette object is redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm en materiaalgebruik. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, in casu de vroegere wijze van waterbeheersing in het Gelderse rivierengebied. De watersnoden van 1855 en 1861 zijn de directe aanleiding geweest voor de bouw van dergelijke meetinstrumenten in Gelderland. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een historisch waardevol ensemble ten behoeve van de waterbeheersing en het dijkonderhoud op een strategische plaats aan de Lekdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523118
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Peilschaal in Beusichem

Dijkmagazijn annex dijkwoning van twee bouwlagen en zolder op L-vormig grondplan

Lekdijk West 1
Beusichem (Gemeente Buren)
Omschrijving DIJKMAGAZIJN annex DIJKWONING van twee bouwlagen en zolder op L-vormig grondplan. Het DAK bestaat uit een zadeldak met een aa..

Voormalige veerhuis

Veerweg 7
Beusichem (Gemeente Buren)
V.m. Veerhuis. Gewit vierkant huis (XIX A) met omlopend schilddak. Deuromlijsting door pilasters met hoofdgestel; Empireramen. Daklijst met ..

Stigtenbleij

Oranjestraat 7
Beusichem (Gemeente Buren)
"Stigtenbleij". Deftig herenhuis, gedateerd in stichtingssteen 1865. Bewerkte daklijst. De bescherming betreft slechts het hoofdgebouw (woon..

Pand, met lange gevel aan de markt

Markt 31
Beusichem (Gemeente Buren)
16e eeuws pand, met lange gevel aan de Markt. Restauratie gereed gekomen in 1969. Het pand bestaat uit een vleugel met verdieping en pannen ..

Deftig herenhuis

Oranjestraat 6
Beusichem (Gemeente Buren)
Ten noord-oosten van de kerk een deftig herenhuis,blijkens steen uit 1801. Begane-grond met verdieping onder zadeldak. Schuiframen (XIX A) e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Peilschaal in Beusichem

Foto's (1)