Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stenen schuur in Zoelmond

Boerderij

Kochpad 17
4111LD Zoelmond (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Stenen schuur

Omschrijving Stenen SCHUUR uit de 19de eeuw met middenlangsdeel. De schuur heeft een rechthoekig grondplan en wordt afgesloten door een wolfdak. Het DAK is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en watert af via niet oorspronkelijke bakgoten op klossen en een zinken mastgoot. De handvorm bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld en voorzien van rechte steekankers. De uitgespaarde gevelopeningen zijn rechthoekig van vorm en worden afgesloten door rollagen. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (zuidzijde) heeft in het midden hoge deeldeuren met middelman in een kozijn en een dubbel zolderluik in een kozijn. Aan weerszijden hiervan bevinden zich een negenruits raam en een opgeklampte mestdeur. De schuine zijden van deze gevel worden afgesloten door een rollaag. De ZIJGEVELS zijn voorzien van een reeks rechthoekige vernieuwde stalramen. De oostelijke zijgevel heeft aan de zijde van het woonhuis twee opgeklampte dubbele deuren voor de ingebouwde wagenschuur. De naar het woonhuis gerichte ACHTERGEVEL is voorzien van twee opgeklampte mestdeuren en een niet oorspronkelijk vierruits raam. De schuine zijden van deze gevel worden afgesloten door een rollaag. De op deze gevel aansluitende nieuwere aanbouwen die de schuur met het woonhuis verbinden, vallen buiten de bescherming. De houtconstructie in de schuur bestaat uit vijf ankerbalkgebinten. De zoldering is in de zijbeuken lager dan in de deel. Waardering Stenen SCHUUR uit de 19de eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een 19de eeuwse stenen schuur met koeienstal en middenlangsdeel. Het object is gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en inwendige houtconstructie. Op onderdelen is de detaillering gewijzigd (goten, ramen). - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een historisch gegroeid agrarisch complex "Engelrode" dat markant is gesitueerd op een terp ten westen van de dorpskern Zoelmond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523114
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stenen schuur in Zoelmond

Engelrode

Kochpad 17
Zoelmond (Gemeente Buren)
Rechthoekig huis (XIX A) met dwars schilddak, waarin twee dakkapellen met vleugelstukken. Deuromlijsting van pilasters en hoofdgestel; Empir..

Houten schuur

Kochpad 17
Zoelmond (Gemeente Buren)
Omschrijving Houten SCHUUR uit ca. 1900 met koeienstal en hooizolder. De schuur heeft een rechthoekig grondplan en wordt afgesloten door ee..

Het Klooster

Haardijk 3
Zoelmond (Gemeente Buren)
Omschrijving Blokvormige VILLA "Het Klooster" van twee bouwlagen en zolder op rechthoekig grondplan. Het pand heeft twee kleine uitbouwen: ..

Garage

Haardijk 3
Zoelmond (Gemeente Buren)
Omschrijving De vrijstaande GARAGE heeft een rechthoekig grondplan, in kruisverband gemetselde gevels met siermetselwerk en een zadeldak me..

Schuur met gepleisterde voorgevel

Groeneweg 7A
Zoelmond (Gemeente Buren)
Schuur met gepleisterde voorgevel, waarin ankers: 1756. Met pannen gedekt afgewolfd dak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stenen schuur in Zoelmond

Foto's (2)