Garage in Zoelmond

Haardijk 3
4111LE Zoelmond (gemeente Buren)

Bouwjaar: ca. 1925

Beschrijving van Garage

Omschrijving De vrijstaande GARAGE heeft een rechthoekig grondplan, in kruisverband gemetselde gevels met siermetselwerk en een zadeldak met gesmoorde tuiles du Nord. Het dak watert af via bakgoten op bewerkte klossen. De windveren zijn geprofileerd en hebben lobvormige uiteinden. De symmetrisch ingedeelde (kopse) voorgevel heeft in het midden een segmentboogvormig afgesloten dubbele garagedeur met glas in de bovenpanelen, en een rond vierruits zolderraam. De garagedeur wordt aan weerszijden geflankeerd door een hoog en getoogd venster met vierruits onder- en bovenraam. De rechter zijgevel heeft een paneeldeur en twee vensters die beide bestaan uit twee gekoppelde vierruits draairamen. De gevelopeningen worden afgesloten door een rollaag of segmentboog, beide met uitgemetselde bovenrand. De achtergevel heeft een vierruits draairaam in de geveltop. De linker zijgevel is blind uitgevoerd. Waardering GARAGE uit ca. 1925. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een eenvoudige kleine garage uit ca. 1925. Het object valt op door de zorgvuldige detaillering (siermetselwerk, bewerkte houten onderdelen). - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van een wooncomplex dat markant gesitueerd is aan de zuidelijke rand van het dorp Zoelmond: op een lichte verhoging in het landschap en aan een kruising van wegen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)