Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Steurenburg: schuur in Zoelen

Boerderij

Achterstraat 36
4011ER Zoelen (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Boerderij Steurenburg: schuur

Omschrijving De SCHUUR uit ca. 1900, gelegen op het achtererf van boerderij "Steurenburg", heeft een rechthoekig grondplan, houten wanden op een gemetselde plint en een zadeldak met de nok loodrecht op de straat. Het dak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en watert af zonder goten. In het dakschild aan de zuidzijde zijn met rode pannen de initialen "J C C" en "A W O" aangegeven. De gemetselde plint is voorzien van enkele kleine steunberen. Op de plint zijn wandstijlen geplaatst met aan de buitenzijde een horizontaal beschot van gerabatte delen met messing en groef. Aan de zuidzijde kan een plank met scharnieren worden opengezet. De korte gevel aan de straatzijde heeft een opgeklampte dubbele deur en een zolderluik. De inwendige draagconstructie bestaat uit zes ankerbalkgebinten waarop schaarspanten. De pennen van de balken steken door de buitenwanden heen. Waardering SCHUUR uit ca. 1900. - Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een in deze regio meer voorkomende houten schuur (oorspronkelijk in gebruik als potstal voor jongvee?) met door de zijwanden verankerde gebinten. De schuur is gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de langgerekte stedenbouwkundige structuur en het bebouwingspatroon aan twee evenwijdige straten in de agrarische dorpskern Zoelen. De schuur vormt met de overige onderdelen van boerderij "Steurenburg" een waardevol historisch gegroeid ensemble en is markant gesitueerd op de grens van het beschermde dorpsgezicht 'Huis Zoelen' en de dorpskern. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523108
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Steurenburg: schuur in Zoelen

Boerderij Sturenburg

Achterstraat 36
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving T-BOERDERIJ "Steurenburg" met aangebouwd BAKHUIS en SCHUUR. Het geheel onderkelderde VOORHUIS heeft anderhalve bouwlaag en ee..

Schuurberg

Achterstraat 36
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving De SCHUURBERG, gelegen op het achtererf van boerderij "Steurenburg", heeft een onderbouw voor de stalling van varkens (oorspro..

Boerderij Steurenburg: theehuisje

Achterstraat 36
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving Het THEEHUISJE, gelegen op het erf van boerderij "Steurenburg", heeft een achtzijdig grondplan, houten wanden van kraaldelen e..

Soelen: boerderij "Aldenhaag"

Achterstraat 11
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschriiving onderdeel 9: BOERDERIJ 'ALDENHAAG'. In de noordoostelijke hoek van het park ten zuiden van de plaats van het voormalige kaste..

Soelen: grafmonument

Achterstraat 11
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving onderdeel 10: GRAFMONUMENT. Op ongeveer 500 meter ten noordwesten van kasteel Soelen ligt een omgrachte motte, de Aldenhaag o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij Steurenburg: schuur in Zoelen

Foto's (3)