Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Steurenburg: theehuisje in Zoelen

Tuin Park Landgoed

Achterstraat 36
4011ER Zoelen (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Boerderij Steurenburg: theehuisje

Omschrijving Het THEEHUISJE, gelegen op het erf van boerderij "Steurenburg", heeft een achtzijdig grondplan, houten wanden van kraaldelen en een achtzijdig tentdak met piron. Het gepotdekselde dak met bitumen watert af zonder goten. Onder het dakoverstek is een gezaagde lijst aangebracht. Het huisje is na de laatste verplaatsing op een betonnen vloer gezet. De open voorzijde heeft een brede doorgang met een sieromlijsting van latjes (ruitmotief). De flankerende zijden hebben beide een openslaand raam. De overige zijden van het theehuisje zijn gesloten met uitzondering van een ruitvormig raampje in de achterwand. Waardering THEEHUISJE uit 1888. - Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een laat-19de eeuws houten theehuisje op achtzijdig grondplan met een fraaie detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de langgerekte stedenbouwkundige structuur en het bebouwingspatroon aan twee evenwijdige straten in de agrarische dorpskern Zoelen. Het theehuisje vormt samen met de overige onderdelen van de boerderij "Steurenburg" een waardevol historisch gegroeid ensemble en is markant gesitueerd op de grens van het beschermde dorpsgezicht 'Huis Zoelen' en de dorpskern. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523107
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Steurenburg: theehuisje in Zoelen

Boerderij Sturenburg

Achterstraat 36
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving T-BOERDERIJ "Steurenburg" met aangebouwd BAKHUIS en SCHUUR. Het geheel onderkelderde VOORHUIS heeft anderhalve bouwlaag en ee..

Schuurberg

Achterstraat 36
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving De SCHUURBERG, gelegen op het achtererf van boerderij "Steurenburg", heeft een onderbouw voor de stalling van varkens (oorspro..

Boerderij Steurenburg: schuur

Achterstraat 36
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving De SCHUUR uit ca. 1900, gelegen op het achtererf van boerderij "Steurenburg", heeft een rechthoekig grondplan, houten wanden o..

Soelen: boerderij "Aldenhaag"

Achterstraat 11
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschriiving onderdeel 9: BOERDERIJ 'ALDENHAAG'. In de noordoostelijke hoek van het park ten zuiden van de plaats van het voormalige kaste..

Soelen: grafmonument

Achterstraat 11
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving onderdeel 10: GRAFMONUMENT. Op ongeveer 500 meter ten noordwesten van kasteel Soelen ligt een omgrachte motte, de Aldenhaag o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij Steurenburg: theehuisje in Zoelen

Foto's (3)