Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuurberg in Zoelen

Boerderij

Achterstraat 36
4011ER Zoelen (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Schuurberg

Omschrijving De SCHUURBERG, gelegen op het achtererf van boerderij "Steurenburg", heeft een onderbouw voor de stalling van varkens (oorspronkelijk werktuigen?) en een open bovenbouw voor de opslag van hooi. De houten onderbouw op vierkant grondplan is aan twee zijden uitgebouwd. De gemetselde uitbouw heeft zes getoogde zesruits stalramen en een dakschild met gesmoorde oud-Hollandse pannen. De wanden bestaan uit verticaal beschot op een gemetselde plint. In de houten wand tegenover de boerderij bevindt zich een staldeur. De voor het opslaan van hooi bestemde open bovenbouw bestaat uit een planken tasvloer, vier houten roeden en een in hoogte verstelbaar rieten tentdak. Waardering - Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een 19de eeuwse schuurberg met een houten onderbouw (stalling) en een verhoogde tasruimten met vier roeden en een rieten tentdak. Het is van bijzonder belang vanwege zijn bestemming en karakteristieke verschijningsvorm, welke verbonden zijn met de grote differentiatie aan bedrijfsgebouwen die karakteristiek is voor het 19de eeuwse boerenerf. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de langgerekte stedenbouwkundige structuur en het bebouwingspatroon aan twee evenwijdige straten in de agrarische dorpskern Zoelen. De schuurberg vormt met de overige bebouwing van boerderij "Steurenburg" een waardevol historisch gegroeid ensemble en is markant gesitueerd op de grens van het beschermde dorpsgezicht 'Huis Zoelen' en de dorpskern. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523106
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuurberg in Zoelen

Boerderij Sturenburg

Achterstraat 36
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving T-BOERDERIJ "Steurenburg" met aangebouwd BAKHUIS en SCHUUR. Het geheel onderkelderde VOORHUIS heeft anderhalve bouwlaag en ee..

Boerderij Steurenburg: theehuisje

Achterstraat 36
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving Het THEEHUISJE, gelegen op het erf van boerderij "Steurenburg", heeft een achtzijdig grondplan, houten wanden van kraaldelen e..

Boerderij Steurenburg: schuur

Achterstraat 36
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving De SCHUUR uit ca. 1900, gelegen op het achtererf van boerderij "Steurenburg", heeft een rechthoekig grondplan, houten wanden o..

Soelen: boerderij "Aldenhaag"

Achterstraat 11
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschriiving onderdeel 9: BOERDERIJ 'ALDENHAAG'. In de noordoostelijke hoek van het park ten zuiden van de plaats van het voormalige kaste..

Soelen: grafmonument

Achterstraat 11
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving onderdeel 10: GRAFMONUMENT. Op ongeveer 500 meter ten noordwesten van kasteel Soelen ligt een omgrachte motte, de Aldenhaag o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuurberg in Zoelen

Foto's (3)