Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ruimzicht: schuur in Asch

Boerderij

Achterstraat 9
4115RP Asch (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Ruimzicht: schuur

Omschrijving De vrijstaande schuur heeft een rechthoekig grondplan en anderhalve bouwlaag en een zolder onder een overstekend zadeldak met gesmoorde muldenpannen en windveren. In beide dakschilden bevinden zich drie de gootlijn doorsnijdende dakkapellen met overstekende zadeldakjes die zijn voorzien van kleine gesmoorde muldenpannen en windveren. De dakkapellen hebben dubbele houten hooiluiken met ruitjes en beschoten topgeveltjes. De schuur is opgetrokken uit in kruisverband gemetselde baksteen, heeft een gecementeerde plint en is voorzien van smeedijzeren staafankers. De gevels worden verlevendigd door sierbanden van gele verblendsteen. De bogen en boogtrommels boven vensters en deuren zijn ook geheel of gedeeltelijk gemetseld met gele verblendsteen. De zijgevels worden door lisenen in zeven vakken verdeeld, die worden afgesloten met een rand siermetselwerk. In drie vakken bevinden zich de hooiluiken van de dakkapellen. In de overige vier vakken bevinden zich getoogde gietijzeren stalraampjes met gecementeerde lekdorpels. De korte gevels hebben een segmentboogvormig afgesloten inrijdeur in het midden, die aan weerszijden wordt geflankeerd door een rondboogvormig afgesloten 7-ruits stalraampje. In de westgevel is de deur gewijzigd en het linker raampje vervangen door een deur. Boven de inrijdeuren bevindt zich een dubbel hooiluik en een rond venster. Waardering Vrijstaande SCHUUR uit ca. 1920. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een schuur/ stal uit ca. 1920 met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals een bijzondere ornamentering. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante verheven ligging in het verlengde van de boerderij aan de Achterstraat in Asch. De schuur heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het boerderij-complex Ruim Zicht. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en het uiterlijk welke verbonden is met een economische ontwikkeling namelijk het ontstaan van de fruitteelt in de Betuwe. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523097
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ruimzicht: schuur in Asch

Ruimzicht: T-boerderij, bijschuur en hek

Achterstraat 9
Asch (Gemeente Buren)
Omschrijving De boerderij heeft op een rechthoekig grondplan achtereenvolgens een voorhuis, een middenhuis en het bedrijfsgedeelte met vier..

Ruimzicht: prieel

Achterstraat 9
Asch (Gemeente Buren)
Omschrijving Het Prieel heeft een rechthoekig grondplan met een driezijdig gesloten achterzijde. Het prieel heeft een houten zadeldak met e..

Ruimzicht: koetshuis

Achterstraat 9
Asch (Gemeente Buren)
Het KOETSHUIS Het koetshuis heeft op een rechthoekig grondplan één bouwlaag onder een zadeldak met windveren, gesneden makelaar en gesmoor..

Visschershof

Achterstraat 10
Asch (Gemeente Buren)
Visschershof. Herenboerderij op T-vormige plattegrond. Breed woonhuis met lage verdieping en deuromlijsting met gecanneleerde pilasters. Deu..

Buitenlust

Achterstraat 11
Asch (Gemeente Buren)
"Buitenlust". Boerderij op T-vormige plattegrond uit het midden van de 19e eeuw. Eenvoudige deuromlijsting met pilasters. Vensters met schui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ruimzicht: schuur in Asch

Foto's (2)