Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen dijkmagazijn in Maasbommel

Gebouw

Bovendijk 2 A
6627KS Maasbommel (gemeente West Maas en Waal)
Gelderland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Bakstenen dijkmagazijn

Inleiding Aan de Bovendijk gelegen bakstenen DIJKMAGAZIJN onder pannen zadeldak uit het vierde kwart van de 19de eeuw. De situering is onaangetast. Het magazijn ligt aan de rivierzijde op het talud, op rijbaanhoogte. Een identiek dijkmagazijn staat aan De Tuut in Appeltern. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken in baksteen op een rechthoekig grondplan. Het telt twee bouwlagen onder een met grijze oudhollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de weg loopt. Licht overstek aan elke zijde, met windveren aan de kopgevels en houten daklijst met vogelschroot langs de zijgevels. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband, platvol gevoegd. Hardstenen dorpels onder de laaddeuren; gecementeerde plint rondom. De KOPGEVELS zijn identiek met centraal in beide bouwlagen een dubbele laaddeur; de onderste is segmentbogig getoogd; de andere is spitsbogig; de onderste laaddeuren zijn opgeklampt; van de bovenste is die in de noordgevel uitgevoerd met Louvre-delen in het boogveld. Aan weerszijden van de deuren een smal staand rechthoekig spaarveld. In de geveltop een dergelijk veld in gedrukte spitsboogvorm. De ZIJGEVELS worden geleed door een vijftal spaarvelden in beide bouwlagen waarin smalle ventilatiespleten met gecementeerde omlijsting zijn opgenomen. Waardering DIJKMAGAZIJN uit het vierde kwart van de 19de eeuw. - Van architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzaamheid van het bouwtype, en vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering. - Van stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de dijkbebouwing. - Van cultuurhistorische waarde als betekenisvol element in de historische ontwikkeling van de streek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523091
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakstenen dijkmagazijn in Maasbommel

Korenmolen van Maasbommel

Bovendijk 4A
Maasbommel (Gemeente West Maas en Waal)
Ronde, gemetselde KORENMOLEN, 1871, waarvan de roeden en het binnenwerk verwijderd zijn.

Munnickenwoerd

Woerdsestraat 34
Altforst (Gemeente West Maas en Waal)
Hoeve 'Munnickenwoerd'. In oorsprong wellicht laat-middeleeuwse BOERDERIJ met breed woongedeelte, gepleisterd, onder rieten schilddak. Rec..

Herenhuis met verdieping en hoog schilddak, waarop hoekschoorstenen

Raadhuisdijk 9
Maasbommel (Gemeente West Maas en Waal)
HERENHUIS, omstreeks 1800, met verdieping en hoog schilddak, waarop hoekschoorstenen. De voorgevel heeft hoekblokken, een deuromlijsting me..

Hervormde Kerk

Raadhuisdijk 19
Maasbommel (Gemeente West Maas en Waal)
Herv.Kerk. Eenvoudig, driezijdig gesloten ZAALKERKJE met spitsboogvensters en boven de gezwenkte en met een fronton bekroonde voorgevel een..

H. Donatuskerk

Kerkstraat 8
Altforst (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding De R.K. KERK, toegewijd aan de H. DONATUS, is een in 1890-1891 naar een ontwerp van architect J. Kayser in neo-romaanse stijl geb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakstenen dijkmagazijn in Maasbommel

Foto's (2)