Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkmagazijn in Dreumel

Gebouw

Vluchtheuvelstraat 14
6621BK Dreumel (gemeente West Maas en Waal)
Gelderland

Bouwjaar: derde kwart 19e eeuw


Beschrijving van Dijkmagazijn

Inleiding Aan de Vluchtheuvelstraat op de dijk gelegen bakstenen DIJKMAGAZIJN in Waterstaatsstijl uit het derde kwart van de 19de eeuw. Qua situering nog gaaf. Het magazijn ligt aan de buitenzijde van de dijk en was bestemd voor onderhouds- en versterkingsmateriaal. Het behoort tot het oudste type dat in het Land van Maas en Waal voorkomt. Indentieke dijkmagazijnen staan aan de Kerkdijk in Alphen aan de Maas en aan de Waalbandijk te Afferden (gemeente Druten). Omschrijving Het in baksteen, op rechthoekige plattegrond opgetrokken bouwwerk bestaat uit twee bouwlagen onder met grijze oudhollandse pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. Het overstekende dak wordt langs de zijgevels gesteund door houten schoren en bezit geprofileerde windveren aan de kopgevels. De KOPGEVELS zijn identiek: zowel op de begane grond als de verdieping hier een dubbele opgeklampte laaddeur, waarvan de bovenste een halfrond bovenlicht bezit. De bovenlichten zijn verschillend getraceerd. De deuren zijn geflankeerd door gepleisterde platstukken, op de begane grond met hardstenen basement. De benedendorpel van de deuren op de verdieping is uitgevoerd als kroonlijst, terwijl de gepleisterde kroonlijst aan de bovenzijde om het bovenlicht is getrokken en ter hoogte van de hoeklisenen gekornist. Hardstenen dorpels en omgaande waterlijst op verdiepingshoogte. De ZIJGEVELS worden op de begane grond en verdieping geleed door rechthoekige verdiepte velden. In deze spaarvelden zijn ventilatiespleten met hardstenen kozijnen aangebracht. Waardering DIJKMAGAZIJN uit het derde kwart van de 19de eeuw, in Waterstaatsstijl. - Van architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzaamheid van het bouwtype en de bouwstijl en vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering. - Van stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de dijkbebouwing. - Van cultuurhistorische waarde als betekenisvol element in de historische ontwikkeling van de streek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523088
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkmagazijn in Dreumel

De Kroondert

Vluchtheuvelstraat 2
Dreumel (Gemeente West Maas en Waal)
Hoeve 'de Kroondert', grote T-boerderij uit ca 1850 ligt op een hoek tussen twee oude wegen die vanuit de dorpskern van Dreumel naar het noo..

Toren der Hervormde Kerk

Kerkpad 2
Dreumel (Gemeente West Maas en Waal)
TOREN der Herv. Kerk. De tufstenen onderbouw van de toren, behoord hebbend bij de romaanse voorgangster van de tegenwoordige kerk, heeft ee..

Korenmolen van Dreumel

Rooijsestraat 93
Dreumel (Gemeente West Maas en Waal)
Ronde bakstenen KORENMOLEN uit 1845.

Hervormde Kerk

Kerkpad 2
Dreumel (Gemeente West Maas en Waal)
Als HERVORMDE KERK dient het laat-gotische, omstreeks 1500 gebouwde koor der oude dorpskerk, van welker pseudo-basilicaal schip slechts de r..

R.K kerk H. Barbara

Rooijsestraat 63
Dreumel (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding De R.K. KERK, toegewijd aan H. BARBARA, staande aan de Rooijsestraat, is een in 1868-1869 naar ontwerp van de Tilburgse architect..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkmagazijn in Dreumel

Foto's (1)