Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkmagazijn in Appeltern

Gebouw

De Tuut 17
6629AB Appeltern (gemeente West Maas en Waal)
Gelderland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Dijkmagazijn

Inleiding Aan De Tuut gelegen bakstenen DIJKMAGAZIJN onder pannen zadeldak uit het vierde kwart van de 19de eeuw. De situering is onaangetast. Het magazijn ligt aan de binnenzijde van de dijk op rijbaanhoogte. Een identiek dijkmagazijn staat aan de Bovendijk te Maasbommel. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken in baksteen op een rechthoekig grondplan. Het telt twee bouwlagen onder een met grijze oudhollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de weg loopt. Licht overstek aan iedere zijde, met windveren aan de kopgevels en houten daklijst met vogelschroot langs de zijgevels. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband en platvol gevoegd. Rondom loopt een gepleisterde plint. Hardstenen dorpels onder de laaddeuren. De KOPGEVELS zijn identiek met centraal in beide bouwlagen een dubbele laaddeur; de onderste is opgeklampt en segmentbogig getoogd; de bovenste is spitsbogig van vorm en voorzien van Louvre-luiken. Aan weerszijden van de deuren een smal staand rechthoekig spaarveld. In de geveltop een dergelijk veld in gedrukte spitsboogvorm. De ZIJGEVELS worden geleed door een vijftal spaarvelden in beide bouwlagen waarin smalle ventilatiespleten met gecementeerde omlijsting zijn opgenomen. Waardering DIJKMAGAZIJN uit het vierde kwart van de 19de eeuw. - Van architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzaamheid van het bouwtype, en vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering. - Van stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de dijkbebouwing. - Van cultuurhistorische waarde als betekenisvol element in de historische ontwikkeling van de streek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523082
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkmagazijn in Appeltern

Huis bestaande uit souterrain en bel-etage, gedekt door een pannen schilddak met bewerkte daklijst

Walstraat 15
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
HUIS uit het eerste kwart der 19e eeuw, bestaande uit souterrain en bel-etage, gedekt door een pannen schilddak met bewerkte daklijst. Twee..

Stoomgemaal De Tuut, machinistenwoning

De Tuut 2
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
Twee deels in schoon metselwerk opgetrokken, deels gepleisterde, tegen de dijk aangebouwde MACHINISTENWONINGEN zonder verdieping aan de voor..

Stoomgemaal De Tuut, gemetselde sluizen noord en zuid

De Tuut 2
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
In de oude Maasdijk tussen de tot aanvoerkolk uitlopende Nieuwe Wetering en de afvoerkolk twee gemetselde SLUIZEN, waarvan de zuidelijke geh..

Stoomgemaal De Tuut, machinehuis

De Tuut 1
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
Het in schoon metselwerk opgetrokken MACHINEHUIS zonder verdieping onder met grijze pannen gedekt zadeldak met op de nok twee houten rooster..

Stoomgemaal De Tuut, ketelhuis

De Tuut 1
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
Ten zuidoosten van het machinehuis en ten opzichte daarvan terugspringend het in schoon metselwerk opgetrokken KETELHUIS zonder verdieping o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkmagazijn in Appeltern

Foto's (2)