Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkmagazijn in Alphen

Gebouw

Kerkdijk 5
6626AA Alphen (gemeente West Maas en Waal)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Dijkmagazijn

Inleiding Aan de Kerkdijk gelegen bakstenen voormalig DIJKMAGAZIJN in Waterstaatsstijl onder pannen zadeldak uit het derde kwart van de 19de eeuw dat nu dienst doet als opslagruimte. De situering is onaangetast. Het magazijn ligt op rijbaanhoogte op de dijk, buitendijks aan de rivierzijde. Het behoort tot het oudste tupe dat in het Land van Maas en Waal voorkomt. Identieke magazijnen staan aan de Vluchtheuvelstraat te Dreumel en aan de Waalbandijk te Afferden (gemeente Druten). Omschrijving Het in baksteen, op rechthoekige plattegrond opgetrokken bouwwerk bestaat uit twee bouwlagen onder met grijze oudhollandse pannen gedekt, overstekend zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. Eenvoudige makelaar en windveren. De KOPGEVELS zijn identiek : symmetrisch ingedeelde voorgevel ; hoeklisenen en in beide bouwlagen een houten dubbele laaddeur met omlijsting van cementpleister platstukken en kroonlijst, op de verdieping over de gehele breedte, gekornist en om de halfronde houten vulling van het boogveld boven de laaddeur getrokken. Basement onder de platstukken, onderdorpels en omgaand cordonlijst van hardsteen. De ZIJGEVELS worden geleed door een vijftal rechthoekige spaarvelden in beide bouwlagen. In deze spaarvelden zijn ventilatiespleten met hardstenen kozijnen aangebracht. Het voormalig dijkmagazijn behoort tot het oudste type dat in het land van Maas en Waal voorkomt. Waardering DIJKMAGAZIJN uit het derde kwart van de 19de eeuw, in Waterstaatsstijl. - Van architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzaamheid van het bouwtype en de bouwstijl en vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering. - Van stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de dijkbebouwing. - Van cultuurhistorische waarde als betekenisvol element in de historische ontwikkeling van de streek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523079
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkmagazijn in Alphen

Hervormde kerk

Schoolstraat 3
Alphen (Gemeente West Maas en Waal)
De Hervormde KERK is een eenvoudig zaalgebouw uit het midden van de 19e eeuw met spitsboogvensters en een houten dakruiter. In de kerk een ..

R.K. Kerk van de H. Lambertus

Kerkstraat 5
Alphen (Gemeente West Maas en Waal)
R.K. Kerk van de H. Lambertus. Bij de bouw van een nieuwe KERK in 1930 door de architect Valk bleven van de middeleeuwse dorpskerk bewaard:..

Toren H. Lambertuskerk

Kerkstraat 5
Alphen (Gemeente West Maas en Waal)
TOREN. Romaans tufstenen bouwwerk met gekoppelde galmgaten en latere bovenbouw in baksteen, gedekt met een korte, pyramidevormige spits. In..

Gepleisterd dijkboerderijtje

Molendijk 12
Alphen (Gemeente West Maas en Waal)
Gepleisterd DIJKBOERDERIJTJE, 18e eeuw, onder rieten wolfdak. Opkamer met venster, waarin 12-ruitsschuiframen, voorzien van luiken.

Tot Voordeel en Genoegen

Molendijk 15a
Alphen (Gemeente West Maas en Waal)
Gesloten standerdmolen uit 1978. KORENMOLEN.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)