Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuis in Nijmegen

Nijverheid Industrie

Industrieweg 100
6500AA Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Transformatorhuis

Inleiding Groot bakstenen TRANSFORMATORHUIS op achthoekig grondplan. Deze vrijstaande trafo is in 1930 gebouwd, vermoedelijk naar ontwerp van het Gemeentelijk elektriciteitsbedrijf Nijmegen (destijds Gemeente-Elektriciteitswerken). In de jaren dertig wordt in Nijmegen een reeks trafo's op achthoekig grondplan gebouwd. Kenmerkend is de zakelijk expressionistische bouwtrant met spaarzame accenten in het metselwerk en de toepassing van meerdere kleuren baksteen. Deze trafo bevindt zich in het industriegebied in de noord-westelijke hoek van Nijmegen op de grens met de gemeente Beuningen. Het vrijstaande gebouw staat aan de noordzijde van de Industrieweg op geringe afstand van de brug over het Maas-Waalkanaal enerzijds en de Elektriciteitscentrale Gelderland anderzijds. Omschrijving Het TRANSFORMATORHUIS heeft het grondplan van een ongelijkzijdige achthoekig (vierkant met afgeschuinde hoeken). De bakstenen gevels zijn opgetrokken in twee kleuren baksteen en in meerdere metselverbanden. De gevels zijn sterk horizontaal geleed. De hoge, zich verjongende plint van rode baksteen is in verticale lagen gemetseld. Boven de plint is gele baksteen toegepast in Vlaams verband. De gevels worden afgesloten door een hoge band met siermetselwerk in rode baksteen (verticaal muizetandmotief). In de vier lange zijden van de achthoekige trafo bevinden zich niet oorspronkelijke deuren. Het achtzijdig tentdak heeft een fors overstek en wordt bekroond door een gemetselde schoorsteen met trekkap (ventilatiekanaal). De schoorsteen is voorzien van enkele uitgemetselde lagen baksteen. Het dak is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en watert af via een bakgoot. Waardering TRANSFORMATORHUIS uit 1930. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een trafo uit 1930 in een zakelijk expressionistische bouwtrant met een achtzijdig grondplan, bescheiden metselwerkaccenten, meerdere kleuren baksteen en een markante kap. Het object heeft hoogwaardige esthetische kwaliteiten vanwege de markante hoofdvorm, het bijzondere kleur- en materiaalgebruik. Van dit uitsluitend in Nijmegen voorkomende type, is deze trafo een groot, nagenoeg gaaf en vroeg voorbeeld. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling, in casu de geschiedenis van de elektriciteitsvoorziening in Gelderland waarin Nijmegen lange tijd voorop heeft gelopen. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid industriegebied, waarin de trafo een beeldbepalende rol speelt vanwege de markante situering bij de brug over het Maas-Waalkanaal. Bovendien bestaat er een visuele relatie tussen de trafo en de even verderop gelegen Elektriciteitscentrale Gelderland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523033
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorhuis in Nijmegen

Villa "Roozenburg"

Pastoor van der Marckstraat 56
Weurt (Gemeente Beuningen)
Inleiding Aan de rand van de oude dorpskern van Weurt ligt op een zeer markante plaats aan de zuidzijde van de Pastoor van der Marckstraat,..

Voormalig dijkmagazijn

Dijk 5
Weurt (Gemeente Beuningen)
Inleiding Even buiten het dorp Weurt ligt een voormalig DIJKMAGAZIJN dat gebouwd is tussen 1900 - 1910 in een traditionele stijl. Het voorm..

Schutsluis en verkeersbrug

Oostkanaaldijk 382
Nijmegen
Inleiding SCHUTSLUIS, tussen 1923 en 1928 gebouwd door Rijkswaterstaat. Het als werkverschaffingsproject gegraven Maas-Waalkanaal voorzag..

Sint-Andreaskerk

Kerkstraat 14
Weurt (Gemeente Beuningen)
Inleiding Rooms-katholieke neogotische dorpsKERK uit het einde van de 19e eeuw. De kerk werd in 1895-1896 in fasen gebouwd naar ontwerp van..

Boerderij op T-vormige plattegrond met dwars woonhuis onder rieten schilddak

Kerkstraat 23
Weurt (Gemeente Beuningen)
Boerderij op T-vormige plattegrond met dwars woonhuis onder rieten schilddak, omstreeks 1800. Vensters met negen- en zesruitsschuiframen en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Transformatorhuis in Nijmegen

Foto's (1)