Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuisje in Nijmegen

Nijverheid Industrie

Waldeck Pyrmontsingel 9
6521BA Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Transformatorhuisje

Inleiding Het vrijstaande, achtzijdige TRANSFORMATORHUISJE is gebouwd in 1930 in opdracht van het gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf Nijmegen in een stijl die invloeden vertoont van het Expressionisme. Het trafohuisje maakt deel uit van een reeks van achtzijdige trafohuisjes met expressionistische stijlkenmerken die vanaf 1930 in Nijmegen werden gebouwd. Hiervan zijn er acht bewaard gebleven. Het trafohuisje staat in een driehoekig plantsoen aan de Waldeck Pyrmontsingel in Nijmegen-Oost. Omschrijving Het TRANSFORMATORHUISJE heeft een achtzijdig grondplan met vier langere en vier korte zijden en één bouwlaag onder een achtzijdig schilddak met een ruim overstekende rand van beton, rode Romaanse pannen en een piron. Het trafohuisje is opgetrokken in rode baksteen op een zich iets verjongende plint van groot formaat donkere klinkers, beide gemetseld in kruisverband. Op ca. 2m. hoogte is een eensteens rollaag gemetseld. Hierboven bevindt zich een brede, drie stenen hoge muizetandlijst. De gevels worden afgesloten met een betonnen daklijst. In de bredere noord- en zuidgevel van het trafohuisje bevinden zich resp. een enkele en een dubbele, later aangebrachte stalen deur. De deuren worden boven de plint omgeven door een spaarveld. Waardering TRANSFORMATORHUISJE uit 1930. - Van architectuurhistorische waarde als goed en vrijwel gaaf voorbeeld van een transformatorhuisje in expressionistische bouwtrant met esthetische kenmerken in het ontwerp zoals een bijzondere hoofdvorm en detaillering. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging in een driehoekig plantsoen. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming, welke is verbonden met de technische en typologische ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening in Nijmegen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522985
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorhuisje in Nijmegen

Orgel van de Lutherse Kerk

Prins Hendrikstraat 79
Nijmegen
Lutherse kerk, VANWEGE het van oorsprong eenklaviers ORGEL, in 1756 gemaakt door M.van Deventer te Nijmegen. In 1781 hersteld door A.F.G.Hey..

Openbare School N0.2 voor U.L.O.

Prins Hendrikstraat 7
Nijmegen
Inleiding SCHOOLGEBOUW en HEK, in 1905-1906 gebouwd als openbare school voor Uitgebreid Lager Onderwijs (U.L.O.) naar een ontwerp van de Ni..

Onderkelderde en aan drie zijden vrijstaande herenhuis

Prins Hendrikstraat 2
Nijmegen
Omschrijving Dit onderkelderde en aan drie zijden vrijstaande HERENHUIS uit 1906 heeft twee bouwlagen en een zolderverdieping en is op twee..

Garage

Prins Hendrikstraat 2
Nijmegen
Omschrijving GARAGE uit 1921, gebouwd door M. Thunnissen. De in baksteen uitgevoerde garage is zichtbaar vanaf de Prins Hendrikstraat en he..

Herenhuis met oorspronkelijk smeedijzeren hekwerk rond de voortuin

Oranjesingel 67
Nijmegen
Inleiding HERENHUIS met oorspronkelijk SMEEDIJZEREN HEKWERK rond de voortuin, gelegen aan de zuidzijde van de Oranjesingel. Het huis is geb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Transformatorhuisje in Nijmegen

Foto's (1)